AVRO en TROS worden samen AvroTros

De omroep die ontstaat uit de fusie tussen de AVRO en TROS gaat AvroTros heten. Dat heeft TROS-directeur Peter Kuipers gezegd.

Vanaf volgend jaar brengen de omroepen samen het Eurovisie Songfestival op radio en televisie. Dat wordt nu nog uitgezonden door de TROS.

“In de toekomst is er geen AVRO of TROS meer”, zo legt Kuipers uit. “Dan heten we AvroTros en doen we vanaf 2014 samen het Songfestival.”

Dit jaar gaat AVRO-presentator Cornald Maas al voor de TROS een programma maken over de voorbereidingen van de Nederlandse inzending. Hij was al adviseur bij het festival.

Maas verzorgde eerder voor de TROS het commentaar tijdens het evenement. Hij werd in 2010 ontslagen na een omstreden Twitter-bericht over de Nederlandse kandidaat Sieneke. De presentatie is nu in handen van Daniël Dekker en Jan Smit. Of dat in de toekomst zo blijft is niet duidelijk.

“We hebben er nog geen afspraken over gemaakt”, zei Dekker. “Ik vind het leuk om te doen en doe het songfestival met volle inzet.” Toch, gaf hij toe, is het songfestival voor hem niet essentieel. “Voor Cornald wel. Voor hem is het echt zijn levenswerk.”

De AVRO en de TROS moeten per 2016 volledig gefuseerd zijn. Ook KRO en NCRV en VARA en BNN moeten samengaan. Het mediabudget wordt vanaf dit jaar stapsgewijs verlaagd. Dit moet in 2015 leiden tot een bezuiniging van tweehonderd miljoen euro.

De 58e editie van het Eurovisiesongfestival vindt volgende week plaats in het Zweedse Malmö. Anouk doet mee met het nummer Birds.

Door: Novum