‘Boven is het stil’ wint buitenlandse filmprijs

De verfilming van het boek ‘Boven is het stil’ van schrijver Gerbrand Bakker heeft de prijs voor beste film gewonnen op de 28ste editie van het Torino GLBT Fimfestival.

Het evenement in Turijn, noord-Italië, vertoont films die verhalen vertellen die te maken hebben met homoseksualiteit.

De jury prijst ‘Boven is het stil’ om de manier waarop verschillende subtiele plots op knappe wijze met elkaar worden verwezen en om het sublieme spel van hoofdrolspelers Jeroen Willems, Martijn Lakemeier en Henri Garcin. ‘De film is poëzie’, aldus het rapport. ‘En weet op unieke wijze de tragische stiltes binnen menselijke relaties om te zetten naar het witte doek.’

De film van regisseur Nanouk Leopold vertelt over Helmer, een homoseksuele boerenzoon (Jeroen Willems), die voor zijn oude bedlegerige vader (Henri Garcin) zorgt. De komst van een nieuwe jonge knecht (Martijn Lakemeier) doet Helmer beseffen dat hij niet oud en eenzaam wil eindigen zoals zijn vader.

De film kreeg overal lovende recensies en was eerder te zien op het prestigieuze Festival van Berlijn. ‘Boven is het stil’ ging donderdag in de Nederlandse arthousebioscopen draaien en trok in het eerste weekeinde 14.000 bezoekers.

Bron: Parool