VAF presenteert jaarverslagen Filmfonds en Mediafonds

Ruim 1,72 miljoen bioscoopbezoekers gingen vorig jaar naar een Vlaamse (co)productie kijken. Dit en andere cijfers werden vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het jaarverslag 2012 van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De presentatie gebeurde in twee sessies: tijdens de ochtend presenteerde het VAF/Mediafonds zijn resultaten. Na de middag was het de beurt aan het VAF/Filmfonds. Tijdens beide sessies werden ook vertegenwoordigers van de diverse sectorverenigingen gehoord. Het VAF/Filmfonds keurde vorig jaar voor ruim 11,2 miljoen euro projecten goed in de diverse categorieën. Ook het VAF/Mediafonds, dat instaat voor de ondersteuning van kwalitatieve televisieseries, komt op kruissnelheid met goedkeuringen voor ruim zes miljoen euro aan projecten in zijn tweede werkingsjaar.

In vergelijking met 2011 ligt het bioscoopbezoek ongeveer 100.000 bezoekers lager. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken worden aangehaald. Het bioscoopbezoek gaat algemeen achteruit, terwijl wat de Vlaamse film betreft het aandeel van de publieksfilm vorig jaar terugliep ten voordele van de auteursfilm. Zo eindigde Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown vorig jaar op de eerste plaats met 355.313 bezoekers (ondertussen zit de film op ruim 393.000 bezoekers). Het levert de film ook een top-10 positie op in de lijst van meest succesvolle Vlaamse films sinds het jaar 2000. Tot altijd van Nic Balthazar (186.429) en het niet door het VAF ondersteunde K3 bengeltjes (169.271) zijn de nummers twee en drie in het klassement. Hierdoor behaalde de Vlaamse film in 2012 een lokaal marktaandeel van naar schatting 9,35% (2011: 8,29%).

Op vlak van festivalselecties zette de Vlaamse film echter wel een nieuw recordjaar neer. Flanders Image registreerde in 2012 in totaal 1.410 selecties op grote en kleine festivals, die uiteindelijk resulteerden in 298 onderscheidingen. Dit in vergelijking met 961 selecties en 113 prijzen in 2011.

Wat internationale rechtenverkoop van Vlaamse audiovisuele creaties betreft, scoorde de animatiereeks Hazentem Internationaal van Jan Bultheel en Fabrice Fouquet vorig jaar het sterkst. De reeks werd aan 27 territoria verkocht (buiten de Benelux). Andere topverkopers zijn Hasta la vista van Geoffrey Enthoven (24), Tot altijd van Nic Balthazar (17) en Rundskop van Michaël R. Roskam (13). Het VAF rekent er op dat de eerder dit jaar gelanceerde premie ter ondersteuning van de buitenlandse bioscoopdistributie van Vlaamse creaties de verkoop nog verder zal aanwakkeren.

Wat het buitenland betreft, beleefde de Vlaamse film in 2012 een uitzonderlijk jaar in Frankrijk. Drie door het VAF als majoritair ondersteunde films haalden er de top-vijf van best bezochte Belgische films: de animatiefilm Sammy 2 (3,3 miljoen bezoekers), Hasta la vista (144.890) en Rundskop (91.160). Het marktaandeel dat de Belgische films vorig jaar samen bezetten in Frankrijk bedroeg 6%.

Binnen de categorie fictie van het VAF/Filmfonds werden vorig jaar voor ruim 7,8 miljoen euro projecten ondersteund; binnen de categorie animatie bedroeg dit ruim 1,7 miljoen euro; binnen documentaire ruim 1,2 miljoen euro; en bij Filmlab bijna 434.000 euro.

Na een tweede werkingsjaar is ook het VAF/Mediafonds nog moeilijk weg te denken. Na een gestage opstart groeit het aantal aanvragen snel en krijgt televisiekijkend Vlaanderen met de regelmaat van de klok hoogwaardige, diepgravende, gedurfde en/of prestigieuze reeksen op de buis.

Vorig jaar ondersteunde het VAF/Mediafonds voor ruim 3,7 miljoen euro aan fictiereeksen, terwijl ruim 1,7 miljoen euro naar animatiereeksen en ruim 620.000 euro naar documentairereeksen ging.

2012 was ook het jaar dat door het VAF/Mediafonds gesteunde reeksen het scherm begonnen te halen. Dat deze gesmaakt werden door het publiek kon worden afgelezen van de sterke kijk- en waarderingscijfers die telkens werden opgetekend. Voorbeelden hiervan zijn Clan, Deadline 14/10, Parade’s End, Quiz Me Quick, Salamander, The Spiral, Armoe troef!, 100 jaar Vooruit, Picknick met taart, etc. Ook voor de rest van dit jaar en 2014 kondigen zich een aantal sterke reeksen aan.

Een aantal van deze series werd ook internationaal opgemerkt: Clan en The Spiral werden op FIPA Biarritz vertoond, een aflevering van Armoe troef! haalde IDFA, The Spiral werd genomineerd voor een Digital Emmy, terwijl Clan, Deadline 14/10, Parade’s End en Quiz Me Quick deze week op Séries Mania in Parijs te zien zijn. Verder zijn er ook geruchten over buitenlandse rechtenverkopen en zelfs remakes.

Het VAF/Filmfonds wordt als instelling van de Vlaamse Gemeenschap gesteund door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege; het VAF/Mediafonds wordt als instelling van de Vlaamse Gemeenschap gesteund door Vlaams minister van Media Ingrid Lieten.

Bron: VAF