TROS ziet af van verzet tegen NPO
De TROS heeft weer vertrouwen in het beleid van de publieke omroep en zet de fusie met de AVRO toch door. De aanvankelijke woede over het nieuwe programmabeleid van koepelorganisatie NPO – waarin veel minder ruimte zou zijn voor TROS-amusement – is bekoeld, bevestigt de omroep.
TROS-directeur Peter Kuipers dreigde begin februari nog met het laten stuklopen van het fusieproces dat momenteel plaatsvindt in omroepland. ‘Als wij niet vrijwillig meegaan, worden de fusies vanuit Den Haag verplicht en ligt alles weer open’, zei hij tegen de Volkskrant. Het gaat ons erom of je een publieke omroep wilt blijven voor 17 miljoen mensen, of dat je – door nu al veel te fors te bezuinigen – een publieke omroep voor de elite wordt.’ In het nieuwe prioriteitenbeleid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), wordt er voortaan gefocust op journalistiek, drama, documentaires, kinderen, kennis en cultuur.
Door het uitgewerkte fusieplan met de AVRO niet voor te leggen aan de ondernemingsraden, dacht Kuipers de NPO op andere gedachten te brengen. Nog geen twee maanden later, eind maart, werd het fusieplan stilletjes alsnog naar de ondernemingsraden van beide omroepen gestuurd. Het verzet lijkt daarmee gestaakt. Woordvoerster Heleen Rouw bevestigt dat: ‘We hebben door de gesprekken die we voeren in Hilversum vertrouwen dat er voldoende basis blijft voor de brede, veelzijdige omroep die de fusie omroep AVRO/TROS wil zijn. Dit vertrouwen heeft ons doen besluiten om verder te gaan met het fusieproces, ook in het belang van de medewerkers.’
‘Eerst een visie’
De voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Henk Hagoort, had de TROS al eerder laten weten dat niet ál het amusement verloren zou gaan vanaf 2014, wanneer het nieuwe prioriteitenbeleid zal ingaan. Toch weigerde TROS-directeur Kuipers daarmee akkoord te gaan. De omroep wilde eerst een visie op wat de publieke omroep moet zijn: ‘Het is onzinnig, zeker omdat staatssecretaris Dekker van mediazaken heeft aangekondigd over een half jaar met een club wijze heren te gaan werken aan een échte visie op de publieke omroep. Wacht daar nou toch op’, klonk het in februari.
Een paar gesprekken met de NPO bracht de TROS-directie toch op andere gedachten, zo blijkt nu. De aanstaande fusie ligt ter beoordeling bij de ondernemingsraden, die naar verwachting nog voor de zomer met een reactie komen. ‘Dit is een intern proces waarover verder op dit moment niets te melden is’, meldt woordvoerster Rouw daarover. De fusie kost 41 voltijdsbanen. Ook bij andere fusie-omroepen vallen veel ontslagen: zo verdwijnen er bij BNN/VARA 29 banen en bij NCRV/KRO 57 banen. Het gaat dan vooral om functies waar dubbeling optreedt, zoals bij marketing, communicatie en personeelszaken.
Wereldomroep
AVRO/TROS is ondertussen druk bezig met het vinden van een nieuw onderkomen. De huidige omroeppanden worden zeer waarschijnlijk ingeruild voor het grote pand van de Wereldomroep, vlakbij het Mediapark. ‘We hopen op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over een nieuw onderkomen, zodat we daarop een verhuisplanning kunnen maken, maar we zijn nu nog afhankelijk van diverse externe factoren en partijen’, meldt de woordvoerster, die bevestigt dat het pand van de Wereldomroep een belangrijke optie is.
Bron: Volkskrant