Alex van Warmerdam geselecteerd voor Cannes

BORGMAN, de nieuwe film van Alex van Warmerdam is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Voor het eerst sinds 33 jaar is het een Nederlandse film gelukt door te dringen tot de hoofdcompetitie van ‘s werelds meest toonaangevende festival.

BORGMAN is geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. De film is geproduceerd door Marc van Warmerdam van Graniet Film, met financiële ondersteuning van het Nederlands Filmfonds, CoBO, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Danish Film Institute (DFI). De NTR is de als Nederlandse omroep verbonden aan de film. Buitenlandse coproducenten zijn Angel Film (Denemarken) en Epidemic (België) en Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa. Fortissimo Film Sales is de internationale sales agent. Filmdistributeur Cineart brengt de film dit najaar uit in de Nederlandse bioscopen.

Van Warmerdam kreeg ook steun van het publiek. Hij maakte speciaal voor de film de prent ‘Man met baard’ in een oplage van 125 stuks. Deze actie bleek succesvol.
Alex van Warmerdam is veelvuldig onderscheiden voor zijn werk. In 2010 won hij de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de Kunsten. Hij won met zijn laatste film DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK, de Label Europa Cinemas award op het Filmfestival van Venetië (2009). Met deze film won hij tevens het Gouden Kalf voor Beste Scenario op het Nederlands Film Festival. Met OBER won hij het Gouden Kalf voor Beste Scenario op het Nederlands Film Festival van 2006.
Hij won de Golden Seashell met GRIMM op het San Sebastian International Film Festival. Met DE NOORDERLINGEN (1992) won hij de European Film Award. Met de film ABEL won hij in 1986 zijn eerste Gouden Kalf voor Beste Regie.

BORGMAN is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als buitenastaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen riond de zorgvuldig opgetrokken facade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen enhet kindermeisje.

Bron: NFF