Regisseur Marc Schmidt wint DDG Award 2012

De DDG Award 2012 is gisteravond in Het Compagnietheater te Amsterdam uitgereikt aan Marc Schmidt. Hij wint deze prijs voor de meest opmerkelijke regieprestatie van het afgelopen jaar. De leden van de Dutch Directors Guild hebben dat de afgelopen weken via een internetstemming bepaald.

Marc Schmidt wint de DDG Award 2012 voor de documentaire De Regels van Matthijs. In deze documentaire filmt Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

Scenario: Marc Schmidt. Productie: Basalt Film. Distributeur: Cinema Delicatessen.
Winnaar van o.a. Gouden Kalf Beste Lange Documentaire, Grand Prix Beste Internationale Lange Documentaire, Visions du Réel in Nyon. Kijk hier voor de trailer.

De andere twee genomineerden waren Boudewijn Koole voor de jeugdfilm Kauwboy en Max Porcelijn voor de speelfilm Plan C.

De DDG Award is tijdens het tienjarig bestaan in 2008 ingesteld door de Dutch Directors Guild. Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. De prijs, een door Jeroen Henneman ontworpen wisseltrofee, is door de vorige winnaar Norbert ter Hall uitgereikt tijdens een speciaal diner in Het Compagnietheater.

Bron: DDG