Teledoc start campus voor jonge documentairemakers

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en het Filmfonds komen met een nieuw initiatief voor jonge, beginnende documentairemakers. ‘Teledoc Campus’ moet leiden tot zes nieuwe kwaliteitsdocumentaires, die zullen worden uitgezonden door Nederland 3. Dit maken de organisaties later vandaag officieel bekend.

Jaarlijks krijgen twaalf teams de kans om een documentaire te ontwikkelen. Het budget voor ontwikkeling en proefopnamen is maximaal 5.000 euro en er is maximaal 60.000 euro beschikbaar voor de realisatie. Uiteindelijk worden zes documentaires daadwerkelijk gemaakt. Ze hebben een lengte van 25 minuten en worden in het najaar van 2013 of het voorjaar van 2014 op Nederland 3 uitgezonden. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de NPO, het Filmfonds en het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep; een stichting van de NPO. Dit CoBO beheert en verdeelt het geld dat afkomstig is uit de opbrengsten van buitenlandse kabelaars die Nederlandse publieke tv-zenders doorgeven.

‘We willen dat het beginnende documentairetalent de kans krijgt om het publiek kennis te laten maken met kwaliteitsdocumentaires met een onconventioneel karakter’, zegt een NPO-woordvoerder. ‘De deelnemende teams krijgen ondersteuning en begeleiding vanuit de cinematografische, maar ook de televisiekant. Uiteindelijk moeten ze de sprong naar een lange productie kunnen maken voor zowel tv als bioscoop.’

Bekende Teledocs
Bij Teledoc Campus ligt de nadruk op ‘de belevingswereld van Nederland 3’. Het is het kleine broertje van Teledoc, het al langer bestaande initiatief voor gevestigde documentairemakers. Bekende Teledocs zijn onder andere de afgelopen jaar uitgezonden producties ‘Het Geheim van de Hema‘, ‘Gesneuveld‘ en ‘Ouwehoeren’. Voor Teledoc is ook weer een nieuwe ronde gestart.

Niet al het het talent kan nu direct aan de slag met een eigen documentaireplan. De campus staat alleen open voor in Nederland wonende documentairemakers die niet ouder zijn dan 35 jaar. Ook moeten ze een audiovisuele of journalistieke opleiding hebben afgerond. Andere mogelijkheden zijn een ‘wildcard’ van het Filmfonds of al opgedane ervaring met het maken van een documentaire die op tv of in de bioscoop te zien is geweest. Geïnteresseerden voor de eerste editie kunnen zich nog tot 1 mei melden bij het Filmfonds.

Bron: Volkskrant