Filmtop krijgt vervolg

De filmtop verdient een vervolg. Dat concludeerde minister Jet Bussemaker (Cultuur) donderdag na de bijeenkomst met filmmakers, acteurs en de bioscoopbranche over de toekomst van de Nederlandse film.

Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken nam deel aan de filmtop, die was georganiseerd door het Filmfonds en het ministerie. De top was bedoeld om de Nederlandse filmindustrie een steuntje in de rug te geven. Momenteel wijken veel Nederlandse filmmakers uit naar het buitenland, waar soepelere belastingregels gelden voor filmmakers.

”Duidelijk is dat er nu geen panklare oplossingen zijn voor de geschetste problematiek. Dat betekent dat we het gesprek moeten voortzetten”, zei Bussemaker na de bijeenkomst.

Financieel
De professionals gaven Bussemaker en Kamp inzicht in filmfinanciering en wat er speelt in de film- en audiovisuele sector op nationaal en internationaal niveau. Op de filmtop ging het met name over de economische aspecten waar de branche mee te maken heeft.

”Het doel van de bijeenkomst was om te inventariseren welke mogelijkheden en belemmeringen er zijn om de filmsector te versterken. Ik constateer dat er belemmeringen zijn voor de filmfinanciering door het ontbreken van een gelijkwaardig speelveld”, zegt Bussemaker.

Topsector
De minister wil onderzoeken of en hoe de sector kan aansluiten bij het topsectorenbeleid voor de creatieve industrie.

”Ook wil ik aan alle partijen uit de sector vragen om het gesprek over mogelijkheden om de sector te versterken voort te zetten. Bij voorkeur ook met elkaar, al zijn de belangen soms verschillend”, zegt Bussemaker.

De conclusies stuurt ze op korte termijn naar de Tweede Kamer.

Bron: Nu.nl