FNV KIEM komt in actie aan vooravond filmtop

Professionals die werkzaam zijn in de film- tv- en animatiesector hebben het niet gemakkelijk in tijden van bezuinigingen en crisis. FNV KIEM, de vakbond voor de creatieve industrie, blijkt een goede plek om samen op te trekken tegen maatregelen die iedereen in de sector treffen. Om de slagkracht en ledenaantal verder te verhogen lanceerde FNV KIEM onlangs de campagne Lekkerdoordraaien.nl en roept alle film en media-makers op om lid te worden. Voor de campagne zijn drie virals gemaakt die komende tijd één-voor-één worden gelanceerd.

Vinger in de pap
Zoals de communicatie adviseur Karin van Zwijndregt uitlegt: “het gaat er om de belangen van film- en mediaprofessionals op het gebied van werk en inkomen sterker te bundelen”. FNV KIEM zorgt er voor dat haar leden een vinger in de pap houden tijdens belangrijke beleidsmomenten. Bijvoorbeeld bij de aankomende filmtop op 11 april. Tijdens deze bijeenkomst zullen Jet Bussemaker (minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap) en Henk Kamp (minister van Economische Zaken) met vertegenwoordigers van de filmsector aan tafel gaan zitten. Dit doen zij om te luisteren naar een hartenkreet van een filmsector die momenteel stevig onder druk staat.

Tax Shelter
Peter van den Bunder, bestuurder freelance en media bij FNV KIEM, licht toe: “De filmtop is een stap in de goede richting. De eerder beoogde tax shelter lijkt voorlopig van de baan, maar een matchings- of stimuleringsregeling waarbij extra publiek geld of geld uit de distributieketen vrijgemaakt kan worden, behoort zeker tot de mogelijkheden.” In omringende landen zoals België en de Scandinavische landen blijkt een dergelijke aanpak al tot vruchtbare resultaten te hebben geleid. “Wij vragen slechts een gelijk speelveld, omdat het anders vrijwel onmogelijk is om te blijven concurreren met het buitenland. We moeten ook vanuit de sector zelf bijdragen om tot oplossingen te komen. Maar de overheid zal iets moeten om een gelijk speelveld te realiseren, dat kunnen de bedrijven niet zelf. Doe je dan niet, dan marginaliseert de filmproductie in Nederland” aldus Van den Bunder.

Bron: FNV Kiem/Filmnieuws