Nominaties DDG Award 2012 bekend; uitreiking op 16 april

Amsterdam, 8 april 2013. De DDG Award voor de meest opmerkelijke regieprestatie van 2012 wordt op dinsdagavond 16 april in Het Compagnietheater te Amsterdam uitgereikt. De drie genomineerde regisseurs, gekozen door de leden van de Dutch Directors Guild, zijn: Boudewijn Koole, Max Porcelijn en Marc Schmidt. De DDG Award is een wisseltrofee, ontworpen door Jeroen Henneman.

Boudewijn Koole is genomineerd voor de jeugdfilm Kauwboy. De 10-jarige Jojo neemt op een dag een jonge kauw mee naar huis. Hij houdt ’m voor zijn vader verborgen omdat deze geen dieren in huis wil. Jojo is bang voor zijn agressieve buien en komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit jegens zijn vader. Totdat de bom barst. Door de bijzondere vriendschap die Jojo met de kauw heeft, is hij in staat de problemen met zijn vader op te lossen.
Scenario: Boudewijn Koole & Jolein Laarman. Productie: Waterland Film. Distributeur: Benelux Film Distributie. Winnaar van o.a. Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2012, Gouden Kalf Beste Filmmuziek, First Movie Award & Grand Prix of the Deutsches Kinderhilfswerk, Filmfestival Berlijn, European Discovery of the Year (European Film Awards). Kijk hier voor de trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7_lQvrPgRcE.

Max Porcelijn is genomineerd voor de speelfilm Plan C. Ronald Plasmeyer is een Amsterdamse rechercheur met een twijfelachtige reputatie en gokschulden. Een Chinese onderwereldfiguur bedreigt Ronalds ex-vrouw en zoontje om zijn geld terug te krijgen. Ronald bedenkt een geniaal plan om alles recht te zetten; twee kleine criminelen zullen een illegaal pokertoernooi overvallen. Omdat Ronald zelf meespeelt, heeft hij een perfect alibi. Een waterdicht plan… Totdat er doden vallen.
Scenario: Max Porcelijn. Productie: Lev Pictures. Distributeur: A-Film.
Winnaar van o.a. Gouden Kalf Beste Scenario en Gouden Kalf Beste Mannelijke Bijrol voor René van ’t Hof. Kijk hier voor de trailer: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=64QmivaWEnQ

Marc Schmidt is genomineerd voor de lange documentaire De Regels van Matthijs. In deze documentaire filmt Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.
Scenario: Marc Schmidt. Productie: Basalt Film in coproductie met Industrious Empire en NCRV. Winnaar van o.a. Gouden Kalf Beste Lange Documentaire, Grand Prix Beste Internationale Lange Documenataire, Visions du Réel in Nyon. Kijk hier voor de trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kyXg-tgR-ws

De DDG Award is tijdens het tienjarig bestaan in 2007 ingesteld door de Dutch Directors Guild. Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. In 2011 werd de prijs uitgereikt aan Norbert ter Hall voor de dramaserie A’dam – E.V.A. Ter Hall zal de wisseltrofee tijdens een speciaal diner op 16 april aan de winnaar overhandigen. Eerder werd de prijs gewonnen door Hans Hylkema (2010), Esther Rots (2009), Aliona van der Horst (2008) en Jiska Rickels (2007).

De Dutch Directors Guild is de beroepsvereniging van film- en televisieregisseurs, met rond de 300 leden. Ze behartigt hun belangen met dienstverlening en door te lobbyen, en is tevens een ontmoetingsplek voor collega’s.

Bron: DDG