Verslag NBF netwerkborrel 25 maart 2013 – EsoDoc ‘Geld uit onverwachte hoek’

Op maandag 25 maart organiseerde de NBF een speciale internationale editie van de NBF netwerkborrel in samenwerking met ESoDoc  (European Social Documentary) in de grote zaal van New Art Space Amsterdam.

De gasten Hugh Purcell en Mick Csáky zijn in Nederland voor de ESoDoc Workshop tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag en doen op deze door de NBF georganiseerde avond ook Amsterdam aan. Beide mannen hebben jarenlange ervaring met het maken van (sociale) documentaires. Mick heeft verschillende eigen films gemaakt, Hugh was lange tijd hoofd documentaire bij de BBC en is als producent bij veel documentaireprojecten betrokken geweest.

Hugh Purcell start de avond door zijn ervaringen te delen die hij heeft opgedaan bij de ESoDoc workshops. Hij vertelt aan de hand van de ESoDoc website hoe documentaireprojecten baat gehad hebben bij de koppeling aan een NGO (Non-Governmental Organization). Bijna alle regisseurs die gekoppeld zijn aan ESoDoc hebben hun films kunnen maken en hebben veel connecties opgedaan voor nieuwe projecten. Veel NGO’s willen graag geld steken in mooie producties die aan hun organisatie of doelstellingen gekoppeld kunnen worden. Op deze manier kan de koppeling tussen NGO en regisseur heel interessant zijn en snijdt het mes aan twee kanten.

Vervolgens wordt regisseur Mick Csáky geïntroduceerd die vertelt over zijn de werkwijze bij zijn documentaire Rosetta Tharpe: The Godmother Of Rock & Roll (2013). Mick is gewend om met een grote crew te werken, maar voor deze film nam hij meerdere taken op zich (waaronder regie en research) waardoor de kosten gedrukt konden worden. Na de screening van de film is er tijd om vragen te stellen aan Mick. Het publiek is met name benieuwd naar de financiering. Mick heeft het vooral lastig gehad met het gebruik van het archiefmateriaal. Hij heeft heel veel goed materiaal gevonden, maar het was in veel gevallen veel te duur om de rechten van de beelden te krijgen. Hij heeft er om deze reden voor gekozen om andere beelden te gebruiken die misschien iets minder interessant waren, maar waarmee hij het verhaal nog prima mee kon vertellen. Verder laat hij aan de hand van voorbeelden zien hoe hij aandacht van de media heeft weten te genereren voor dit project.

Na afloop werd er nog gezellig geborreld in mediacafé LAB111 en kunnen de gasten zelf nog vragen stellen aan Hugh en Mick.

We kijken terug op een goede avond en hopen iedereen de volgende keer weer te zien!

Deze NBF netwerkborrel werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds en het VEVAM Fonds