Aanhoudend internationaal succes voor Nederlandse jeugdfilms

Opnieuw is een groot aantal Nederlandse jeugdfilms geselecteerd voor enkele belangrijke internationale filmfestivals: TIFF Kids International Film Festival in Toronto en Kristiansand International Children’s Film Festival in Noorwegen.

Maar liefst elf Nederlandse jeugd- en familiefilms worden vertoond tijdens het TIFF Kids International Film Festival (9 – 21 April). Opgenomen in het hoofdprogramma zijn de lange animatiefilm Nijntje de Film van regisseur Hans Perk en Vincent Bal’s Nono, het Zigzag Kind, die eerder al was geselecteerd voor het Toronto International Film Festival, Montreal International Children’s Film Festival – FIFEM, waar het de Publieksprijs ontving, en de Berlinale.

Tijdens TIFF KIds zijn ook een aantal korte films te zien: De Maan van Anouar van Michiel van Jaarsveld en de documentaires Bente’s Voice van Marijn Frank, In Stijl Dansen van Xander de Boer, Sarah’s Nacht van Anne Kleisen en Geluiden voor Mazin van Ingrid Kamerling die tijdens IDFA met de Kids & Docs Award werd bekroond.

Verder zijn er verschillende korte animatiefilms geprogrammeerd: Into Spring van Udo Prinsen, twee afleveringen van de tv-serie De Tumblies: Verstoppen en Bouwen van Patrick Raats en De Avonturen van Pim & Pom: Safari, geregisseerd door Gioia Smid en gebaseerd op de illustraties van Fiep Westendorp en de verhalen en gedichten van Mies Bouhuys.

Voor het Kristiansand International Children’s Film Festival (23 – 27 April) zijn vijf Nederlandse speelfilms geselecteerd voor de competitie: Jacco Groen’s Lilet Never Happened, festivalhit Tony 10 van Mischa Kamp, Brammetje Baas van Anna van der Heide, Mees Kees van Barbara Bredero en ook Nono, het Zigzag Kind van Vincent Bal.

Het gaat goed met Nederlandse jeugdfilms in het buitenland. De films worden vaak geselecteerd voor prestigieuze festivals en vallen regelmatig in de prijzen.

Bron: EYE International