Masterclass Neil Jordan tijdens Imagine Film Festival

De Career Achievement Award van het Imagine Film Festival gaat dit jaar naar de Ierse regisseur Neil Jordan. De award wordt aan hem uitgereikt op de openingsavond. De middag daarna is er een masterclass, gevolgd door een vertoning van zijn meest recente film Byzantium.

De Ierse regisseur Neil Jordan (1950, County Sligo), die dit jaar Imagine’s Career Achievement Award ontvangt, zegde het katholieke geloof al lang geleden vaarwel. Toch loopt één element ervan als een rode draad door zijn filmwerk: een grote gevoeligheid voor het irrationele. Of zoals Jordan het zelf eens zei: ‘I don’t believe we are fully rational beings’. Niet verwonderlijk dus dat hij sinds het bijna dertig jaar oude The Company of Wolves om de zoveel jaar terugkeert naar het fantastische genre. Binnen dit kader vertoont zijn werk een bewonderenswaardige diversiteit. Zie het op Roodkapje geënte weerwolfsprookje The Company of Wolves, de gothic vampierhorror van Interview with the Vampire en Byzantium, de psychologische horror van In Dreams en de keltische mythologie van Ondine.

Jordans personages hoeven niet per se in vampiers of weerwolven te veranderen om van gedaante te wisselen. Zo blijkt de mooie, exotische kapster Dil uit The Crying Game een man te zijn, en wordt de zeemeermin uit Ondine ontmaskerd als een drugskoerierster. In de visie van de Ierse regisseur is menselijke identiteit vrijwel nooit een statisch gegeven. Een rijk  thema dat zijn oeuvre – binnen én buiten genrekaders – al meer dan dertig jaar zijn unieke samenhang en complexiteit geeft.

Masterclass Neil Jordan
Dinsdag 9 april, 12.30, EYE2

Byzantium tijdens Imagine
Dinsdag 9 april, 13.50, EYE2
Zondag 14 april, 20.05, EYE2
Woensdag 17 april, 16.30, EYE1

Byzantium is tevens te zien in de Imagine Preview Tour, die van 27 maart t/m 5 april langs 17 filmtheaters in het land reist. Vanaf 13 juni is hij te zien in de filmtheaters.

Bron: Imagine Filmfestival