Thema Cineblend op 9 april: Scripted Authenticity, Over beeldvorming en authenticiteitsindustrie
Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 9 april als thema:
SCRIPTED AUTHENTICITY
Over beeldvorming en de authenticiteitsindustrie
Volgens de Franse socioloog en mediawetenschapper Jean Baudrillard leven we in een samenleving waarin een culturele obsessie bestaat voor authenticiteit juist omdat die zou zijn verdwenen onder een niet-aflatend bombardement van mediabeelden, reclameboodschappen en ‘hyperrealiteiten’ die geen echte werkelijkheid meer representeren. De Canadese filosoof Charles Taylor noemt onze westerse cultuur een ‘authenticiteitscultuur’.
De massamedia spelen handig in op deze hang naar authenticiteit door middel van televisieprogramma’s als Groeten uit de Rimboe, Tribe, Last Man Standing of Arctic Circle with Bruce Parry. Ook glossy modetijdschriften, reisgidsen en fotoboeken gaan op zoek naar beelden van authentieke, traditionele samenlevingen.
Vanavond gaan we aan de hand van twee filmprojecten verder in op de problematiek van de authenticiteitsindustrie. Authenticized van Marijn Kraak, Reimer van Tuinen en Karel Poortman, nu in de eindmontage, wil laten zien hoe zoiets schijnbaar vanzelfsprekends als authenticiteit tot stand komt. De makers gaan terug naar de Ovahimba, bekend van het programma Groeten uit de Rimboe uit 2005. Authenticized bekijkt op welke manier de Ovahimba inspelen op het primitieve beeld dat van hen verwacht wordt, en in hoeverre zij controle hebben over hun eigen representatie. Framing the Other van Ilja Kok en Willem Timmers toont de confrontatie van toeristen met de Mursi in Ethiopië. De foto’s van vroedvrouw Nel en haar Mursi vrouwen sieren nog steeds de covers van een grote reisorganisatie. Maar de Mursi hebben hun eigen agenda. Wie houdt wiens beeld in stand?
Te gast zijn:
Marijn Kraak, cultureel antropoloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Auteur van Groeten uit de Rimboe? Een onderzoek naar de realitysoaps Groeten uit de Rimboe en Groeten Terug.
Reimer van Tuinen, filmmaker. Na zijn studie Film- en Televisiewetenschap werkte hij als programmamaker bij politiek-cultureel centrum De Balie. Werkt bij Zuis Film.
Karel Poortman, filmmaker. Richtte in 2001 het productiebedrijf Zuis Film op, samen met Neeltje van der Haak. Werkte als videospecialist voor Canon Europa.
Willem Timmers, regisseur en editor bij I CAMERA YOU productions. Voormalig toeristengids in Ethiopië, onder andere bij de Mursi.
Discussieleider is Matthijs van de Port, hoogleraar populaire religiositeit aan de VU in Amsterdam en universitair docent bij de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, verbonden aan de onderzoeksgroep Religie en Maatschappij.
Soeterijn Café, Koninklijk Instituut voor de Tropen Linnaeusstraat 2 te Amsterdam
18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje (reserveren bij café restaurant Soeterijn: 020-5688 392)
19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig
22.00-23.00 uur borrel
Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend,
info@savan.nl, 020 – 5688 520
Bron: Cineblend