Vlaams Filmfonds wint Cultuurprijs

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege reikte vandaag de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement 2011-2012 i.s.m. het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement uit aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De jury heeft veel lof voor de rol die het VAF speelt als onafhankelijke bruggenbouwer tussen de overheid en de audiovisuele sector.

De Vlaamse film staat op de kaart. Films van hier doen het goed aan de box office en ook de waardering bij het brede publiek, zowel in binnen- als buitenland, neemt exponentieel toe. Recente voorbeelden zijn films als o.a. Allez, Eddy! van Gert Embrechts, The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen, Offline van Peter Monsaert en Michaël R. Roskams speelfilmdebuut Rundskop. Het VAF speelt een cruciale rol in de innovatie en de internationale opmars van de Vlaamse film.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds, opvolger van het Fonds Film in Vlaanderen, werd in 2002 opgericht. Het financiert en begeleidt audiovisuele creaties, verleent beurzen, ondersteunt ateliers en opleidingsinitiatieven en voert studies uit over de audiovisuele sector. Daarnaast speelt het VAF een belangrijke rol bij de promotie van de Vlaamse audiovisuele creatiesector. Zelfs de meest interessante productie maakt weinig kans zonder communicatie, marketing of netwerking.

Volgens de jury zorgde het VAF als onafhankelijke bruggenbouwer tussen de overheid en de audiovisuele sector voor een succesvolle integratie van ondernemerschap, zin voor initiatief, netwerking en strategie. Daardoor evolueerde het tot een cruciale katalysator in de audiovisuele sector, waarvoor zowel bij de overheid als in de sector zelf een breed draagvlak groeide.

Het VAF ontwikkelde ook vernieuwende instrumenten en een beoordelingssysteem dat zowel performant als doorzichtig is. Zo stimuleert het de doorstroming van jong talent. In één moeite bewijst het VAF dat subsidies wel degelijk efficiënt ingezet kunnen worden en als hefboom kunnen dienen voor een aanzienlijke marktdynamiek. Mede dankzij het VAF is er anno 2013 sprake van een ontluikende audiovisuele industrie in Vlaanderen.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Het VAF en Flanders Image hebben in amper 10 jaar tijd de Vlaamse filmindustrie laten bloeien. Door hun slimme mix van marketing, gedegen adviezen én passie voor film halen Vlaamse films hoge bezoekcijfers in Vlaanderen en een indrukwekkende vloed filmprijzen in het buitenland.”

Afgelopen september mocht Pierre Drouot, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds, tijdens de Avond van de Ensors in Oostende al de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film 2011-2012 in ontvangst nemen. Drouot werd toen onder meer gelauwerd voor zijn rol als mentor voor een nieuwe generatie Vlaamse cineasten.

Bron: VAF