Winnaars HAFF 2013 bekend gemaakt

Afgelopen zondag werden tijdens een feestelijke ceremonie de winnaars bekendgemaakt van het Holland Animation Film Festival, het jaarlijkse animatiefilmfeest in Utrecht.

Nieuw dit jaar is de Grote Prijs voor Nederlandse Animatie. Die werd uitgereikt aan Junkyard, waarin een man aan zijn jeugd terugdenkt wanneer hij door een junkie wordt neergestoken. Uit meer dan dertig inzendingen werd de korte film van Hisko Hulsking bekroond door de jury.

De Publieksprijs voor Nederlandse Animatie ging naar Fallin’ Floyd, een korte tekenfilm van Albert ’t Hooft en Paco Vink over een jazzmuzikant die door zijn vriendin gedumpt wordt. Beide regisseurs werken op dit moment aan de avondvullende prent Trippel Trappel.

Opvallend is dat beide winnaars eerder deze week werden bekroond met de Vakprijs voor Nederlandse Animatie (zie vorig bericht). De internationale jury én de professionals uit de sector én de Nederlandse bezoekers zitten dus op één lijn, wat een duidelijk teken van de kwaliteit lijkt te zijn.

De Grote Prijs voor Europese Studentenfilm ging naar het Nederlandse Washed Ashore. De korte film van Jonas Ott, afgestudeerd aan de AKV St Joost in Breda, draait om een drenkeling die aanspoelt op het strand en op verkenning gaat in de stad. De jury gaf daarnaast een eervolle vermelding aan International Father’s Day van Edmunds Jansons (Estland) en Steven and the Beetle van Hoang Ngoc en Piotr Loc (Polen).

Palmipedarium van de Franse animator Jérémy Clapin ging aan de haal met de Grote Prijs voor Korte Film (Narratief). In de Non-narratieve categorie won de Chinese korte film Recycled van Lei Lei en Thomas Sauvin.

De Grote Prijs voor Animatiefilm werd uitgedeeld aan Anima Buenos Aires van María Verónica Ramírez. De Argentijnse prent schetst een geanimeerde portret van de stad aan de hand van vier korte verhalen in een verschillende stijl (zie vorig bericht).

Winnaar van de online HAFFTube-competitie is Odio (Hatred) van Adriano Vessichelli, een student aan de University of the Arts in Londen. De MovieZone HAFF-prijs ging naar Briganti senza Leggenda (Thugs with no Legend) van Gianluigi Toccafondo en de Klassefilm HAFF Junior-publieksprijs werd uitgereikt aan de Duitse studentenfilm Rising Hope van Milen Vitanov.

Bron: Animatie Blog