Zeven nieuwe Nederlandse en Vlaamse films ondersteund

In het kader van de samenwerking tussen het Vlaams Audio Visueel Fonds (VAF) en het Filmfonds zijn ondersteund:

De Vlaams majoritaire coproductie met Nederland Galloping Mind krijgt € 150.000 realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.
Regie en scenario: Wim Vandekeybus
Productie: Savage Film (BE) en Phanta Vision Film (NL)
Genre: Drama
Logline: Wanneer een verpleegster ontdekt dat haar partner de vader is van een pasgeboren tweeling, beslist ze één van de baby’s te ontvreemden. Ze verbergt het meisje voor haar broer, die in een straatbende opgroeit, maar jaren later kruisen hun wegen opnieuw. Aangetrokken tot mekaar ontdekken de kinderen hun gemeenschappelijk lot, hen opgelegd door de volwassenen, en lijken ze niet in staat om hun verleden te ontlopen.

De Vlaams majoritaire coproductie met Nederland De Koning van de Mont Ventoux krijgt€ 50.000 realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.
Regie en scenario: Fons Feyaerts
Productie: Associate Directors (BE) en Bonanza Film (NL)
Genre: Documentaire
Logline: Vijf wielerkampioenen van verschillende generaties, die elk ooit de klim naar de Mont Ventoux hebben gewonnen, nemen het tegen elkaar op in een tijdsoverschrijdende ultieme beklimming, die moet uitmaken wie van hen de beste klimmer aller tijden is – en waarom. 40 jaar wielergeschiedenis krijgt vorm in één adembenemende legendarische beklimming.

De Vlaams majoritaire coproductie met Nederland Cafard krijgt € 150.000,- realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.
Regie en scenario: Jan Bultheel
Productie: Tondo Films (BE) en Topkapi Films (NL)
Genre: Lange animatiefilm
Logline: 1914. Terwijl Jean Lemarin op weg is om de wereldtitel worstelen te behalen, wordt zijn dochtertje thuis in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij haar zal wreken en lijft zich in bij het prestigieuze ACM, de allereerste tankdivisie. Weet hij veel dat hij zal worden meegesleurd in een waanzinnige odyssee rond de wereld… Deze dramatische reis zal zijn wereldbeeld voorgoed veranderen.

De volgende Nederlandse films krijgen een realiseringsbijdrage van het Vlaams Audiovisueel Fonds:
De Nederlands majoritaire coproductie met België Het leven volgens Nino krijgt € 150.000 realiseringsbijdrage van het Vlaams Audiovisueel Fonds
Regie: Simone van Dusseldorp
Scenario: Urszula Antoniak
Productie: Waterland Film met Family Affair Films (NL) en Savage Film (BE)
Genre: Drama
Logline: De 8-jarige Nino gaat na het overlijden van zijn moeder niet meer naar school, niet meer in bad, en eet chips als ontbijt. De lijkt even leuk, maar Nino mist toch de aandacht van zijn vader en grote broer. Als Nino ontdekt dat hij met dieren kan praten, weet hij met het wijze en geestige konijn Bobby weer orde op zaken te stellen.

De Nederlands majoritaire coproductie met België Zurich krijgt € 150.000 realiseringsbijdrage van het Vlaams Audiovisueel Fonds
Regie : Sacha Polak
Scenario: Helena van der Meulen
Productie: Viking Film (NL) en A Private View (BE)
Genre: Drama
Logline: Als Luna’s grote liefde Boris verongelukt, komt uit dat hij een dubbelleven leidde. Die ontdekking brengt Luna, moeder van Pien, tot een haast onvergeeflijke daad. Dat betekent het begin van een ongewoon rouwproces.

De Nederlands majoritaire coproductie met België Helden van de Perlemoenoorlogen krijgt € 50.000 realiseringsbijdrage van het Vlaams Audiovisueel Fonds
Regie en scenario: Heinrich Dahms
Productie: Buzzmedia Network (NL) en Visualantics (BE)
Genre: Documentaire
Logline: Drie mannen uit het ‘kleurling’ vissersdorp Hawston zijn verwikkeld in een krachtmeting om hun unieke gemeenschap te beschermen tegen armoede en de hebzucht die wordt gevoed door de vraag naar perlemoen uit China, waar het als lustopwekkende delicatesse wordt beschouwd.

De Nederlands majoritaire coproductie met België Finity Calling krijgt € 50.000,- realiseringsbijdrage van het Vlaams Audiovisueel Fonds
Regie en scenario: Jasper Kuipers
Productie: SeriousFilm (NL) en Walking the Dog (BE)
Genre: Korte Animatie
Logline: Alle begin heeft een einde.
Op zoek naar zijn grenzen, overtreedt het kind de regels door de duisternis naar binnen te halen. Het onvermogen van de ouderen om hier mee om te gaan leidt uiteindelijk tot grote veranderingen voor iedereen.

Bron: Nederlands Filmfonds