Go Short Awards 2013

Lux 4 zat tot de laatste stoel vol en wachtte in spanning op de uitreiking van de Go Short awards 2013. Uit 2300 inzendingen zijn 7 winnaars gekozen. Een flinke opgave voor de European Competition Jury, de Dutch & Student Competition Jury en de Youth Jury. De vier Go Short awards uit de European competition zijn voor de beste films in de categorieën Docu, Fiction, Art film, en Animation. De awards zijn 3D prints van de Visual comments die het publiek heeft gegeven aan de winnende films.

EUROPEAN COMPETITION

NTR Go Short Award for the best short fiction film
The Centrifuge Brain Project
Till Nowak
Een halsbrekende tour door de alternatieve natuurkunde. Deze film verrast, laat je lachen en zet je aan het denken. Het trotseren van de zwaartekracht wordt tot een deugd gemaakt. Het kan zomaar je leven op z’n kop zetten!

NTR Go Short Award for the best short documentary film
Ebb & Flow
Gabriel Mascaro
Een visuele zeer terughoudende, maar toch intieme blik in het leven van een alleenstaande, dove vader wiens veeleisende dochter het centrum van zijn leven is. We waren ontroerd door zijn strijd en frustratie, en we bewonderen dat de regisseur het charismatische personage niet tot een object van medelijden heeft gemaakt.

NTR Go Short Award for the best short art film
The Human Factor
Thibaut Le Texier
De jury heeft deze film gekozen omdat we geen robots zijn, iets dat het waard is om in gedachten te houden in deze wereld van het zakelijke denken. Onder de historische, academische façade is een menselijke boodschap te vinden. Het lijkt een historische film te zijn, maar het is eigenlijk een spiegel van onze eigen tijd, en het bevestigt het geloof dat de menselijke factor niet vervangen kan worden.

NTR Go Short Award for the best short animation film
Edmond was a Donkey
Franck Dion
De jury heeft deze film gekozen vanwege het prachtige, rustige palet aan kleuren, die overeenkomen met de ingetogen emoties van het hoofdkarakter die conventies afwijst op zoek naar zijn ware aard. Het krachtige einde laat je verslagen achter in je stoel. Wees geen ezel en ga deze film zien!

BREAKING SHORTS COMPETITION

Dioraphte Encouragement for best short student film
Endless Day
Anna Frances Ewert
Verfrissend simpel en een zelfbewust portret van een aandoening waar we allemaal wel op één of andere manier ervaring mee hebben. Het samenvoegen van opvallende visuele composities met de intieme observaties van een verteller met een slaaptekort zorgt voor een meeslepend verhaal van insomnia (slapeloosheid).

Special mention
Magnesium
Sam de Jong
De jury was gepakt door de toestand van het centrale karakter, het rauwe camerawerk, geluid en montage. We hebben elke slag van het hart van het personage gevoeld. De film heeft ons geboeid van begin tot eind.

DUTCH COMPETITION

VEVAM Go Short Award for best Dutch short film
To Become, Shift, Transfer, Copy and Erase JANET LEIGH
Jeroen Offerman
De jury moedigt filmmakers graag aan om risico’s te nemen en om te experimenteren met de taal van het bewegende beeld, vooral met het oog op de korte film waar veel vrijheid is. Deze film bestudeert en deconstrueert de grammatica van een van de meest iconische scènes in de filmgeschiedenis. Het daagt de verwachtingen van de kijker uit door de maakwijze vanuit meerder perpectieven te herinterpreteren.

YOUTH COMPETITION

Youth Award
Lisboa Orchestra
Guillaume Delaperriere
Lisboa Orchestra wist zich te onderscheiden van alle andere films die we zagen, de film komt bekend over maar is ook verrassend. Na het bekijken van de film waren we echt onder de indruk. Lisboa Orchestra slaagt er in een symfonie te creëren van de verschillende en krachtige ritmes van een dag in de stad – ritmes die worden ons pakten en meenamen. Het is een opvallend experiment, dat stiltes combineert met verschillende geluiden, ritmes en beelden die op allerlei manieren worden vermengd tot een spectrum van stedelijke momenten. We verlieten de zaal met een soort gevoel van voldoening.

Bron: Go Short