Imagine opent met nieuwe film van Danny Boyle

De 29ste editie van Imagine Film Festival opent op 8 april met Trance van Danny Boyle. De nieuwste film van de maker van onder andere 28 Days Later, Slumdog Millionaire, Shallow Grave en Trainspotting is een psychologische thriller met kunstroof, hypnose, marteling ‘and good old ultra-violence’ als hoofdingrediënten. Imagine, festival voor de fantastische film, loopt tot en met 27 april.

De hoofdpersoon van Trance is Simon (James McAvoy), ‘de man met de hamer’ bij een gerenommeerd veilinghuis. Zijn begeerte is groter dan zijn loonstrook en hij besluit samen te gaan werken met een criminele bende om een zeer kostbaar schilderij te stelen. De kunstroof loopt voor hem echter af met een klap op z’n kop en een zwart gat in zijn geheugen. Hij weet niet meer waar hij het canvas gestopt heeft. Bendeleider Franck (Vincent Cassel, die ook in de Ocean’s-trilogie een meesterdief vertolkte) probeert marteling, maar als dat niet werkt schakelt hij een hypnotherapeute (Rosario Dawson) in. Een nachtmerrieachtige vermenging van feit en fictie volgt.

Trance gaat amper twee weken voor Imagine in wereldpremière in Groot-Brittannië en Ierland. De vertoning op het festival in EYE is de Nederlandse première. Pas op 13 juni is de film te zien in de bioscopen.

Het verdere programma van Imagine begint langzaam vorm te krijgen, vooral het Aziatische deel. In de Anime-selectie zijn al twee titels bekend. Festival-habitué Mamoru Hosada, die eerder in Amsterdam present was met Summer Wars en The Girl Who Leaped Through Time, staat nu geprogrammeerd met de junior-weerwolffilm Wolf Children. In The King of Pigs van Sang-ho Yeon gaat het om de pestcultuur op Zuid-Koreaanse scholen.

Een ander populair Imagine-genre, de Martial Arts, is ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Zo is er het Japanse Rurouni Kenshin, gebaseerd op de gelijknamige manga, waarin een voormalige samoerai het zonder wapens moet zien te redden om zo de cyclus van dood en verderf te doorbreken.

Op het gebied van de horrorkomedies is er Grabbers, waarin de enige remedie tegen buitenaardse bloedzuigers blijkt te bestaan uit het nuttigen van vele liters alcohol. De Canadese low-budget productie Mon Ami gaat over twee zaagselhoofden die de dochter van hun baas ontvoeren in de hoop snel rijk te worden en al snel in zeven sloten tegelijk belanden, maar dan wel gevuld met bloed.

Imagine biedt een rijk geschakeerde blik op de cinematografische marge, met fantasy, sciencefiction, horror, animatie, martial arts en – jawel – documentaires. Dit jaar is er een speciaal programma gewijd aan de Indiase genrefilm. Onder de vlag Bollywood & Beyond worden drie grote publieksfilms, een kleine, onafhankelijke productie en twee documentaires gepresenteerd. En er is een themaprogramma getiteld House of Psychotic Women over vrouwelijke neuroses in horrorfilms, geïnspireerd door het gelijknamige boek van samensteller Kier-La Janisse. Zij verzorgt de inleiding bij de zes films – waaronder het zelden vertoonde en door niets vermoedende kijkers als ‘perversely bizarre’ betitelde The Mafu Cage – en zal ook de scepter zwaaien bij het speciaal aan het onderwerp gewijde symposium op zondag 14 april. Louise Fletcher eat your heart out!

Bron: De Filmkrant, Edo Dijksterhuis