Nieuws van EYE

Laatste week! Dagelijks t/m zondag (11.00 – 18.00) de tentoonstelling ‘Oskar Fischinger (1900-1967): Experiments in Cinematic Abstraction’. “Eén groot betoverend kunstwerk”, “…één van de eerste VJ’s.” (**** NRC).

Paradies: Glaube

Vanaf donderdag 14 maart, 13.30: Paradies: Glaube draait om de geloofsfanaticus Anna Maria die de liefde zoekt bij Jezus, en bevat een spraakmakende masturbatiescène met crucifix. De film werd onderscheiden met de Speciale Juryprijs van het filmfestival van Venetië. “…Seidl op het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap.” (#1 Must-See film van maart, ***** Filmkrant).

¡Viva Mantarraya!

Dagelijks: ter gelegenheid van de première van Post tenebras lux (Carlos Reygadas), vertoont EYE deze maand vrijwel alle films van het Mexicaanse productiehuis Mantarraya. Mantarraya is de drijvende kracht achter het werk van veel jonge Mexicaanse filmers en geldt als belangrijke stimulator van de filmcultuur in Zuid-Amerika.

Cinema Egzotik: Hell On Wheels Night

vrijdag 15 maart, 20.00: Martin Koolhoven en Ronald Simons, samenstellers en presentatoren van de maandelijkse serie Cinema Egzotik (‘ode aan ‘buitenissige cinema’), buigen zich dit keer over de typisch Amerikaanse obsessie met auto’s, nerds en horror. In Duel en Christine ontpoppen een gigantische truck en een vintage Plymouth Fury zich als demonische, door moordzucht en wraak gedreven personages. Vol gas en met de vlam in de pijp zaaien ze dood en verderf.

Il gattopardo

Zaterdag 16 maart, 16.00 + woensdag 20 maart, 20.00: twee extra voorstellingen op veler verzoek. Precies een halve eeuw geleden verscheen Luchino Visconti’s verfilming van De Tijgerkat, Giuseppe Tomasi Di Lampedusa’s grote roman over de Italiaanse eenwording, in de theaters. Ter ere van het jubileum vertoont EYE Visconti’s gerestaureerde klassieker (Gouden Palm). Met Burt Lancaster, Claudia Cardinale en Alain Delon.

We Want Cinema – Intouchables

Zondag 17 maart, 21.30: De Franse filmhit van 2012 is een innemende cultuurclashkomedie over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een verlamde miljonair en een immigrant uit een armoedige buitenwijk van Parijs. Deze Driss, een charmante schelm, verzorgt de rijkaard met humor in plaats van medelijden. Meer dan een miljoen Nederlanders en twintig miljoen Fransen gingen u voor.

Trial on the Road (Provjerka na dorogach)

Maandag 18 maart, 19.00: Met zijn tweede speelfilm botste Aleksej German op de Sovjetautoriteiten. Zijn portret van een Russische soldaat die gevangen genomen is door de nazi’s, ontsnapt, maar door zijn kameraden sterk wordt gewantrouwd, strookte niet met de  heldenverhalen die de Sovjets graag zagen. Trial on the Road, geroemd om zijn weergaloze actiescènes, werd in 1971 meteen verboden. German overleed op 21 februari 2013.

Festivalhits: Dutch Shorts

Dinsdag 19 maart, 21.00 uur: De nieuwste oogst Nederlandse korte films veroveren het internationale festivalcircuit. EYE vertoont een overzicht van de festivalhits, in aanwezigheid van de makers waaronder Chaja Hertog, Nir Nadler, Wouter Venema en Petra Noordkamp.

Bron: EYE