Verslag NBF netwerkborrel ‘Animatie onder de loep’ op 25 februari 2013

Op maandag 25 februari nam de NBF animatie ‘onder de loep’ tijdens de NBF Netwerkborrel. Tijdens deze avond over animatie werd de Nederlandse animatiesector belicht.

Hiervoor werd de focus gelegd op een animatiepodium (Holland Animation Film Festival), financiering (Nederlands Filmfonds) en ervaringen met de sector in Nederland (door een animatieregisseur).

Als eerste spreekt Gerben Schermer, directeur van het HAFF dat plaats zal vinden van 20-24 maart in Utrecht. Met het festival biedt Gerben een podium voor allerlei animatiefilms van Nederlandse en internationale bodem. Het festival besteedt speciale aandacht aan strijdbare films, betekenisvolle animaties die zich inzetten voor de wereld om ons heen.

Het HAFF probeert op meerdere manieren de Nederlandse animatie film te stimuleren. Zo wordt er dit jaar een nieuwe award uitgereikt, de Grote Prijs voor Nederlandse Animatie. Verder willen ze graag meer aandacht voor animatie genereren door bijvoorbeeld een maandelijkse avond op te richten. Sommige mensen vinden dat de animatiefilm als ‘voorfilm’ bij een speelfilm vaker ingezet moet worden. Gerben vermoedt dat dit niet beste manier is om meer animatie in de reguliere programma’s te krijgen. Hij pleit er eerder voor om een kant en klaar programma met korte animatiefilms samen te stellen en dit aan te bieden aan distributeurs. Gerben sluit zijn verhaal af met een korte preview van animaties die op het HAFF zullen draaien.

Vervolgens is Peter Lindhout, consulent animatie bij het Nederlands Filmfonds, aan het woord. Hij legt uit van welke regelingen en subsidies animatiemakers gebruik kunnen maken en hoe deze in elkaar steken. Het Filmfonds hanteert sinds 1 januari 2013 drie categorieën waarbinnen je subsidie kunt aanvragen: New Screen NL, Screen NL en Screen NL Plus. Binnen New Screen NL kun je geld voor ontwikkeling en realisering aanvragen voor korte animatiefilms. De eerstvolgende inleverdatum hiervoor is 14 mei 2013. Binnen Screen NL kun je geld voor ontwikkeling en afwerking aanvragen voor een lange animatiefilm. Aanvragen voor ontwikkeling van filmplannen voor lange animatiefilms kunnen het hele jaar worden ingediend, behalve tussen 1 december en 15 januari en tussen 1 juli en 1 september. Peter heeft het idee dat de rol van animatie groter is geworden in live-action films. Ook in documentaire en commercials zie je tegenwoordig dat delen geanimeerd zijn, een tendens die aangeeft dat animatie in de lift zit.

Als laatste spreekt Hans Walther. Hij heeft met enkel Nederlandse animatoren een lange animatiefilm (de Sprookjesboom) gemaakt zonder steun van het Nederlands Filmfonds.  Het bijzondere is dat deze film een relatief kleine doelgroep heeft (kinderen van 3-7 jaar), maar wel 212.000 bezoekers heeft gehaald. Hans vraagt zich af of het wel nodig is om te concurreren met grote animatiespelers uit het buitenland zoals Disney en Pixar. Hij denkt dat Nederland een eigen plek in de animatiewereld kan creëren. Korte films doen het nu meestal al goed op internationale festivals, wat goed uitgebouwd kan worden. Er wordt ook veel gedaan om de animatiesector te stimuleren, bijvoorbeeld door de Nederlandse hogescholen en academies. Zij stimuleren studenten steeds meer om samen te werken met andere disciplines.

Na afloop werd er in mediacafé Lab111 nog lang nagepraat onder het genot van een drankje.

Tijdens deze avond zijn enkele hoofdpunten van de animatiesector aan de orde gekomen, maar er is zeker nog ruimte voor een vervolgavond. Deze willen we in het najaar organiseren, dus houd onze website Hwww.nbf.nlH in de gaten! Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar Hnbf@nbf.nlH, dan krijg je de uitnodiging elke maand direct in je mailbox.

We zien iedereen graag weer de volgende keer!

Deze NBF netwerkborrel werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds