Go Short toont mijlpalen van de historie van de korte film

In het deelprogramma Milestones van Go Short zijn de belangrijkste korte films uit de historie te zien. De eerste kleurenfilm, de eerste oefening in nouvelle vague of de eerste 3d- film, ze komen allemaal voorbij.

Bij elk programmablok verzorgt Dirk van der Straaten, programmeur van het Amsterdamse filmtheater De Balie, een inleiding. “Ik wil de dingen bespreken die mensen niet zo snel te zien krijgen. Zo is A Colour Box van Len Lye uit 1935 zo’n gaaf ritmisch filmpje. Het is direct op celluloid geschilderd, waardoor het effect heel bijzonder is. Zo’n film zegt me dan meer dan The Great Train Robbery, al is die ook belangrijk. Want dat is de eerste narratieve film én de eerste western. Maar veel bekender al.”

In de diverse blokken zijn ook vroege films van later bekende regisseurs te zien zoals Martin Scorsese, George Lucas en Roman Polanski. “Vaak is al een handtekening te zien van het latere werk, zoals in Two Men and a Wardrobe, die Polanski als Poolse filmstudent in België maakte”, vertelt Van der Straaten.

Bron: De Gelderlander