Wereldpremière Retel Helmrich op Tribeca Film Festival

Hollandse Nieuwe, de nieuwe documentaire van Leonard Retel Helmrich, beleeft zijn wereldpremière tijdens het Tribeca Film Festival in New York. De twaalfde editie van het festival, dat plaatsvindt van 17 tot en met 28 april, heeft nog één andere Nederlandse titel op het programma: Frankenstein’s Army van Richard Raaphorst.

Retel Helmrich vergaarde internationale roem met zijn Indonesië-trilogie De stand van de zon (2001), Stand van de maan (2004) en Stand van de sterren (2010). Zijn cinematografische handschrift wordt vooral bepaald door zijn zelf ontwikkelde single shot cinema-techniek, waarmee hij met een speciaal geconstrueerde cameraconstructie zijn onderwerp met vloeiende bewegingen dicht op de huid zit. Stand van de maan en Stand van de sterren leverden hem prijzen op op IDFA en Sundance. Ook de publieke waardering was hoog. Meer dan tienduizend bioscoopbezoekers zagen beide documentaires, wat resulteerde in een Kristallen Film.

Hollandse Nieuwe, in de Documentary Competition van Tribeca gepresenteerd als Raw Herring, is co-geregisseerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. De film is gemaakt onder de vlag van Teledoc, met de EO als betrokken omroep. Rond vlaggetjesdag (8 juni) zal hij worden uitgezonden worden op tv. Op YouTube is al een trailer te zien.

Hollandse Nieuwe portretteert de vaderlandse haringvisserij. De bedrijfstak, die in de Middeleeuwen nog de kurk was waar de Nederlandse economie op dreef, is allang niet meer zo oer-Hollands als in het nationale bewustzijn staat gegrift. Nog maar twee schepen, de Wiron 5 en de Wiron 6 uit Scheveningen, varen onder Nederlandse vlag. De andere overgebleven schippers werken voor buitenlandse reders. Het in ontvangst nemen van de Koninginneharing door de majesteit is dan ook in 2003 gestaakt.

Retel Helmrich vaart mee uit en legt het dagelijkse leven van de vissers vast. Hoe ze loeren naar de Zweedse en Noorse concurrenten iets verderop. Het meten van het vetgehalte van de vangst. Het verorberen van de lunch – uiteraard met rauwe haring – na het gemeenschappelijke gebed. En het luidkeels ten gehore brengen van André Hazes-liedjes tijdens het haring kaken.

Het programma van het Tribeca Film Festival telt titels uit 38 landen. Behalve door Hollandse Nieuwe wordt de nationale trots hoog gehouden door Frankenstein’s Army, die is opgenomen in de Narrative Competition. Deze low-budget zombiehorrorfilm, die vorige maand in première ging tijdens het Filmfestival Rotterdam, speelt zich af in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Russische troepen stuitten op een mysterieus Nazi-laboratorium waar gesneuvelde soldaten dienen als grondstof voor aan elkaar genaaide, onoverwinnelijke superstrijders.

Bron: de Filmkrant, Edo Dijksterhuis