Première Queer Amsterdam op 7 maart in Tuschinski

Op donderdag 7 maart vindt in Pathé Tuschinski de première plaats van de pilotaflevering van de allereerste Nederlandse dramaserie over queers: Queer Amsterdam. Dit bijzondere project werd door vier jonge filmmakers geïnitieerd en in eigen beheer gemaakt. Financiële backup verkregen ze door crowdfunding (Cinecrowd), fondsen en sponsoren. De cast met o.a. Marian Mudder (Baantjer), Sarah Jonker (Leef!) en Thomas Cammaert (HEMA the Musical) en de crew werkten kosteloos mee.

Het heft in eigen handen
In tijden van crisis en een ongezond film- en tv-klimaat besloot regisseur Sanne Peters met haar 23 jaar de jongste afgestudeerde ooit aan de Filmacademie in Amsterdam het heft in eigen handen te nemen. Het is niet het moment om kansen af te wachten. In tijden dat hele toneel- en theatergezelschappen worden opgeheven en de culturele sector het met steeds minder subsidies moet stellen, is het zwemmen of verzuipen. Kansen moet je zelf creëren. Met scenarist Anne
Chlosta werd de wereld van Queer Amsterdam leven in geblazen en ook  producenten Marloes Meuzelaar en Dorien Rozing waren er vanaf het eerste uur bij. Subsidies werden aangevraagd en uit een pool van vers afgestudeerden werd een veelbelovende crew samengesteld. De afgelopen twee jaar werkten zij kosteloos naast werk en studie aan de pilot (proefaflevering) van een gedurfde dramaserie. Want over één ding zijn ze het eens: Nederland is klaar voor een serie waarin mensen die normaal gesproken als plat bijfiguur fungeren, eens in de hoofdrol staan. En dat is precies wat Queer Amsterdam doet.

Op zoek naar een investeerder
De première is hun cadeautje aan de constant toenemende achterban, maar ook een visitekaart aan de film- en televisiewereld. Want wat is er nu mooier dan een pilot als Queer Amsterdam in première te laten gaan in de meest traditionele filmzaal van Nederland: Tuschinski? Er is een publiek. Dat heeft het team na twee jaar werken wel bewezen. Nu het geld nog. Rozing en Meuzelaar zoeken een investeerder die wel wat voelt voor de frisse wind van Queer Amsterdam. Het scenario voor de overige 9 afleveringen ligt al klaar. Kom maar op.

Queer wat?
Queer Amsterdam is de allereerste Nederlandse dramaserie die queers niet in stereotype bijrollen plaatst. Dus niet de eeuwig wapperende handtashomo
of de lesbische mannenhater, maar juist volwaardige personages.

Queer Amsterdam laat zien hoe de wereld er door hún ogen uitziet. Queer is anders; het is rauw en grenzeloos tegelijkertijd. Queer is verliefd worden op een man en trouwen met een vrouw. Het is van buiten een jongen, maar van binnen een meisje zijn. Het is jezelf niet willen definiëren als OF man OF vrouw, als OF zwart OF wit, als OF homo OF hetero. Queer biedt de ruimte om te zijn wie je bent: mens. Niets meer en niets minder. Negen personages van verschillende generaties laten zien wat hun bezighoudt: liefde, gezondheid, humor en familie.

Schijt aan conventies
Een onconventionele vertoning in de meest traditionele filmzaal die Nederland kent. Ook dat is Queer Amsterdam: schijt hebben aan conventies. Geen chique black tie, maar queer hysteria tussen drag queens op de rode loper. Voor het eerst eisen queers de hoofdrol op. Een dramaserie als deze is nog nooit gemaakt en nu de eerste aflevering af is, mag iedereen dat weten.

Ergernis
De makers identificeren zichzelf als queer en ergerden zich al tijden over de beeldvorming op de Nederlandse televisie als het gaat om de zogeheten LHBTQgroep (lesbisch, homo, bi, trans en queer). Het verwijt van een immer verdeelde LHBTQgemeenschap en van een jonge generatie die niet meer weet wat de oude voor elkaar gebokst heeft, maken zij ongedaan. En niet in de vorm van een film die binnen twee maanden verzuipt in de schappen van Kruidvat, maar in de vorm van een televisieserie van kwaliteit. Nederland is volwassen genoeg om buiten de hokjes te denken en zich onder te laten dompelen in de wereld van Queer Amsterdam.

De première van de pilot van Queer Amsterdam vindt op donderdag 7 maart vanaf 21.30 uur plaats bij Pathé Tuschinski in Amsterdam en is voor iedereen toegankelijk. Kaarten à EUR 11,50 zijn verkrijgbaar via Pathé

Meer informatie: www.queeradam.nl