IDFA-Mediafonds Workshop

Eind mei gaat de IDFA-Mediafonds Workshop 2013 van start. De workshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds.

Ruimte voor beeld
De IDFA-Mediafonds Workshop bestaat al meer dan twintig jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een zes maanden durend traject waarin een groep makers intensief begeleid wordt bij het ontwikkelen en schrijven van een filmplan voor een documentaire. In de editie van 2013 wordt, net als in 2012, uitdrukkelijk meer ruimte geboden voor (het maken van) beeld tijdens de ontwikkeling van het filmidee. Een nieuwe generatie makers wordt uitgenodigd om in deze workshop vertelvormen te verkennen en met inzet van alle beschikbare middelen op zoek te gaan naar de grenzen van het documentairegenre.

Workshop 2012
De Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van € 125.000,-, wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan dat in de workshop is ontwikkeld.

Selectie deelnemers
IDFA en Mediafonds roepen creatieve, eigenzinnige makers met ervaring op hun plannen in te sturen voor de workshop van 2013. De deadline voor inzending is 20 maart. Uitgebreide informatie over de selectie en aanmeldingsprocedure kan je hier downloaden.

Mediafondsprijs Documentaire

De Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van € 125.000,-, wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld. Tijdens IDFA 2012 is de Mediafondsprijs Documentaire uitgereikt aan Tomas Kaan voor zijn filmplan Wij zijn 18.

Opzet van de workshop

De documentaire workshop duurt zes maanden. De bijeenkomsten vinden met name overdag plaats in Amsterdam. De ontwikkeling van het filmplan gebeurt in verschillende soorten bijeenkomsten: 5 plenaire sessies van 2 dagen waarin deelnemers input krijgen en aan het plan werken, en bijeenkomsten waarin in kleine groepen en individueel wordt gewerkt. Na inlevering van de filmplannen begin november, presenteren de deelnemers tijdens IDFA 2013 de plannen aan omroepen en producenten. Een jury kiest het beste filmplan en reikt tijdens de openingsavond van IDFA de prijs aan de winnaar uit.

Het succes van de workshop blijkt uit het grote aantal gerealiseerde films die voortkwamen uit ideeën die ontwikkeld zijn tijdens deze workshop. Het is traditie geworden om deze documentaires tijdens IDFA op het grote doek te vertonen; IDFA 2012 presenteerde drie nieuwe, uit de workshop voortgekomen, documentaires opgenomen in IDFAcademy Results.

IDFAcademy Results
Films die hun oorsprong hebben in een van de workshops van IDFA (Summer School, Kids&Docs Workshop en IDFA-Mediafonds Workshop) krijgen het label IDFAcademy Results.

Bron: IDFA