EYE: Fantastisch Kinderfilmfestival, Zapatawestern in Cinema Egzotik

Te zien in EYE: Fantastisch Kinderfilmfestival, Zapatawestern in Cinema Egzotik.

Fantastisch Kinderfilm Festival in februari in EYE

Vanaf dinsdag 12 februari 11.00: t/m 22 februari strijkt het Fantastisch Kinderfilm Festival neer in EYE met het Winkelrinkel Warenhuis. Tien dagen lang opent het interactieve warenhuis de deuren voor kinderen van 2 t/m 10 jaar, die kunnen genieten van spannende jeugdfilms en spelen met beeld en geluid. Word beveiliger, kom helpen op de parfumafdeling, kleed je om in het pashokje en maak van jezelf een echte filmster!

Django Unchained

Dagelijks: de opmars van Django Unchained kent geen grenzen, afgelopen zondag won de film weer twee belangrijke filmprijzen: BAFTA’s voor het beste scenario en beste ‘supporting role’ (Christoph Waltz). Met Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio en Samuel Jackson. Winnaar twee Golden Globes en vijf Oscar-nominaties. “…meer film dan alles wat hij hiervoor maakte…sterker dan ooit…Django Unchained moet je gezien hebben.” (**** Filmkrant).

Ice Dragon

Woensdag 13  februari, 14.00: Première. Een kleurrijke film die droevig begint en vrolijk eindigt. Mik (11), die opgroeit bij zijn aan drank verslaafde vader, heeft een nieuw thuis nodig. In het hoge noorden maakt hij nieuwe vrienden. In hun eigen IJsdraak, een zelfgebouwde motorslee, proberen ze aan de kinderbescherming te ontsnappen.

Hemel

Woensdag 13 februari, 19.15: Young woman Hemel is fighting a guerrilla war with every man in town, looking for the difference between sex and love. Dutch Movies English Subtitles is a special film programme curated by EYE for English-speakers living in the Netherlands, as well as visitors to Amsterdam. It consists of cinematic gems from Dutch film history – both past and present.

Cinema Egzotik: Zapatawestern

Vrijdag 15 februari, 20.00: Martin Koolhoven en Ronald Simons, samenstellers en presentatoren van de maandelijkse serie Cinema Egzotik (ode aan ‘buitenissige cinema’), buigen zich dit keer over het fenomeen van de Zapatawestern. Met A Bullet for the General (1966) van Damiano Damiani 1966 met Gian Maria Volonté, Klaus Kinski & Martine Beswick en  La resa dei conti (1966) van  Sergio Sollima met Lee Van Cleef, Tomas Milian & Luisa Rivelli.

Maarten Visser: abstracte animatiefilms

Zondag 17 februari, 16.30: Het onbekende werk van Maarten Visser, een abstracte-animatiefilmmaker die in 2009 is overleden, blijkt een belangrijke plaats in te nemen in de animatiewereld. Hij creëerde een soort visuele muziek, geïnspireerd door de contrapunttechniek van Bach, de schilderijen van Paul Klee en de abstracte kleur- en ritmeanimaties van Norman McLaren en Oskar Fischinger. EYE heeft al zijn films in de collectie opgenomen en grotendeels geconserveerd.

Il gattopardo

Vrijdag 8 maart, 17.00: Voorverkoop gestart. Precies een halve eeuw geleden verscheen Luchino Visconti’s verfilming van De Tijgerkat, Giuseppe Tomasi Di Lampedusa’s grote roman over de Italiaanse eenwording, in de theaters. Ter ere van het jubileum vertoont EYE op 8 maart Visconti’s klassieker (Gouden Palm) met een inleiding door De Lampedusa’s kleinzoon, de Italiaanse muziekprofessor Gioacchino Lanza Tomasi. Met Burt Lancaster, Claudia Cardinale en Alain Delon.