Bulgaarse oeuvreprijs voor Jos Stelling

Op het 17e Sofia International Film Festival zal Jos Stelling op 12 maart de ‘Sofia Award’ overhandigd krijgen voor zijn eminente bijdrage aan de cinema. Tevens zal zijn meest recente film Het Meisje en de Dood, met in de hoofdrol Sylvia Hoeks, op het festival worden vertoond. Op het Nederlands Film Festival werd de film bekroond met drie Gouden Kalveren waaronder die van Beste Film.

Deze prestigieuze oeuvreprijs ging eerder naar Peter Greenaway, Sir Alan Parker, Terry Jones, Volker Schlöndorff, Theo Angelopoulos, Vanessa Redgrave, Wim Wenders, Jean-Claude Carrière, Nikita Mikhalkov, Michael Palin, Otar Lossealiani, Claudia Cardinale en Claude Lelouch.

Het Sofia International Film Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 7 tot 24 maart, is het belangrijkste filmfestival van Bulgarije en trekt jaarlijks 70.000 bezoekers. www.siff.bg

Jos Stelling (1945, Utrecht) debuteerde in 1974 met de film Mariken van Nieumeghen (naar een middeleeuws mirakelspel). De film werd geselecteerd voor de Competitie van het Filmfestival van Cannes.

Naast het film maken begon hij het filmtheater “Springhaver” (1978). In 2004 opende hij (zonder subsidie) zijn Louis Hartlooper Complex, een bekroonde renovatie van een voormalig politiebureau. In 1981 initieerde hij “De Nederlandse Film Dagen” en was daarvan voorzitter en (eenmalig) directeur tot 1991. Als het “Nederlands Film Festival (NFF)” is het nu een van de grootste Nederlandse filmmanifestaties.

Jos Stelling werd voor zijn films en oeuvre vele malen bekroond op nationale en internationale filmfestivals. Met name in Oost-Europa wordt Jos Stelling beschouwd als een van de belangrijkste filmauteurs. Russische critici denken dat vooral zijn calvinistische karakter, zijn visuele emotionaliteit en de surrealistisch humor door de Oost Europeanen wordt geapprecieerd .

Bron: MVSP