Wethouder Gehrels wil nationale filmtop naar Amsterdam halen

Amsterdam wil de nationale filmtop organiseren die de Tweede Kamer nodig acht. Dat heeft wethouder Carolien Gehrels van Cultuur donderdagavond gezegd. De filmtop voor de in zwaar weer verkerende filmindustrie staat gepland voor maart dit jaar, in samenwerking met het Nederlands Filmfonds.

Gehrels ging in op het verzoek van de Amsterdamse D66-fractie. Die zet zich al langer in voor de filmindustrie in de stad. In 2009 pleitte toenmalig D66-raadslid Petra Hoogerwerf voor een filmcoördinator voor de stad en voor een nieuw protocol om filmen in de stad te vergemakkelijken.

Tax shelter
De Nederlandse filmsector roept al jaren om een zogeheten ‘tax shelter’, een belastingmaatregel die het voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk maakt in Nederland geld in films te investeren. Dit systeem heeft zich de afgelopen jaren onder meer in België bewezen. Een voorstel van D66 om hier onderzoek naar te laten verrichten, kreeg geen meerderheid, maar de Ministeries van Cultuur, Economische Zaken en Financiën werken wel aan een fiscaal plan voor de filmindustrie.

Door het ontbreken van de ‘tax shelter’ wijken Nederlandse filmmakers uit naar andere landen, waar zij ook hun geld uitgeven en personeel inhuren. Daarnaast komen er geen buitenlandse filmmakers meer deze kant uit en loopt Nederland dus inkomsten mis, stelden de experts tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer eind januari.

Bron: Parool