Regisseur Ebbinge wijst op belang tax shelter

Matterhorn-regisseur Diederik Ebbinge kijkt uit naar een Nederlandse tax shelter.

“Ik ben voor de opnames van Matterhorn naar België uitgeweken omdat ze daar een tax shelter hebben”, zegt de regisseur en scenarist.

“Het is doodzonde dat ik hier in Nederland geld ophaal dat ik dan in België ga uitgeven. Ik wil mijn volgende film weer hier opnemen.”

Een tax shelter is een fiscale maatregel die moet bewerkstelligen dat het investeringsklimaat in een specifieke sector wordt verbeterd.

Bezuinigingen
Het idee voor een tax shelter heeft een breed draagvlak in de Nederlandse filmbranche, die in zwaar weer verkeert. De situatie is volgens velen verergerd door de recente overheidsbezuinigingen op cultuur.

Het belastingvoordeel moet het voor nationale en internationale filmmakers aantrekkelijk maken om in Nederland te filmen.

“Een kind kan begrijpen dat ik de omringende industrie ook stimuleer als ik ergens mijn filmset opbouw”, vervolgt Ebbinge, vooral bekend als lid van cabaretgroep De Vliegende Panters.

Een veelgehoord argument van voorstanders van de tax shelter is dat Nederland niet alleen geld misloopt van de filmsector, maar ook van bedrijven als cateraars, hotels en apparatuurverhuurders. “Elke euro die ik aan een filmproductie uitgeef, levert veel meer op voor de locale economie.”

Filmtop
De Nederlandse overheid houdt een filmtop waarop filmmakers als regisseur Paul Verhoeven en producenten Gijs van de Westelaken en San Fu Maltha kunnen brainstormen over filmfinanciering in Nederland.

“Hopelijk zorgt die filmtop ervoor dat wij ook een tax shelter krijgen”, stelt Ebbinge.

“Ik kan geen argument bedenken om die niet in Nederland in te voeren. Er zijn van die zeikerige Geert Wilders-argumenten dat de filmsector louter bestaat uit de grachtengordelelite die lui op zijn reet zit geld te scheppen, maar dat is natuurlijk onzin.”

Lees op Nu.nl het interview met Ebbinge.

Bron: Nu.nl