Imagine goes BOLLYWOOD AND BEYOND

De Indiase cinema was tot op heden altijd naar binnen gekeerd, maar daar lijkt de laatste jaren verandering in te komen.  Tijd voor een verkenning van de Indiase genrefilm anno 2013 in het themaprogramma BOLLYWOOD AND BEYOND

Anders dan de Chinese, Japanse of Koreaanse cinema heeft Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld, nauwelijks voet aan de grond gekregen in het westen. Getuige de populariteit van Indiase genrefilms op westerse festivals lijkt daarin langzaam een kentering te komen. De Indiase publieksfilm bevindt zich op een interessant kruispunt: blijft ze naar binnen gericht, of zal zij proberen een wereldwijd publiek aan te spreken? Die vraag is voor Imagine aanleiding tot een verkenning van de Indiase cinema anno 2013. In het themaprogramma BOLLYWOOD AND BEYOND is een drietal grote publieksfilms, een kleine, onafhankelijke productie en een tweetal documentaires te zien.

In 2009 werd Jennifer Lynch gevraagd om in India Hisss te draaien, over een slang die vrouw wordt die weer slang wordt. Het avontuur draaide uit op een fiasco en de documentaire Despite The Gods van Penny Vozniak laat dit op even openhartige als hilarische wijze zien. Culturele en religieuze verschillen, aanhoudende regenbuien, de Indiase werkethiek en opdringerige mensenmassa’s speelden Lynch parten en naast een persoonlijk verhaal geeft de film ook een fraai beeld van de dagelijkse gang van zaken bij het maken van een Bollywoodfilm.

Een heel andere kant van de industrie is te zien in Supermen of Malegaon, waarin een tweetal arme, maar vastberaden mannen een superhelden film willen maken. De documentaire is niet alleen een charmant verhaal van twee dromers, maar schetst ook een beeld van de armoede in India, de escapistische filmcultuur en het verband tussen die twee.

De cartooneske actiekomedie Rowdy Rathore is Bollywood op zijn uitzinnigst: familiedrama, slapstick, grof geweld, romantiek en muzikale intermezzo’s, de film heeft het allemaal. Het is tegelijk een typisch voorbeeld van de recente Bollywoodfilm en het soort film dat ook bij een westers publiek aanslaat.

Naast bovenstaande titels presenteert Imagine nog twee grote publieksfilms en als tegenwicht een kleine, onafhankelijke productie. De titels daarvan worden later bekendgemaakt.

Despite The Gods – Penny Vozniak (Australië 2012)
Supermen of Malegaon – Faiza Achmad Khan (India/Singapore 2008/2012)
Rowdy Rathore – Prabhudheva (India 2012)

IMAGINE FILM FESTIVAL
Ca. 70 lange én korte films, Night of Terror, European Fantastic Shorts,
Anime, Masterclass, paneldiscussies en Q&A’s
Themaprogramma: BOLLYWOOD AND BEYOND

Bron: MVSP