Nederlands drama Matterhorn wint IFFR Publiekprijs

De Publieksprijs van de 42e editie van het International Film Festival Rotterdam is gewonnen door het Nederlandse drama Matterhorn van debuterend regisseur Diederik Ebbinge. Aan de onderscheiding voor de favoriete film van het festivalpubliek is een bedrag verbonden van 7.500 euro.

Matterhorn gaat over de eenzame Fred, de rol van Ton Kas, die sinds de dood van zijn vrouw alleen leeft in een godvrezend Hollands dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, gespeeld door René van ‘t Hof. In een opwelling laat Fred Theo bij hem logeren. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe en groeit het wederzijdse begrip. Matterhorn wordt op 7 februari door distributeur Cinéart in tien Nederlandse filmtheaters uitgebracht.

De Dioraphte Award, voor de publieksfavoriet onder de festivalfilms die mede dankzij bijdragen van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen, is gewonnen door Wadjda, een Duitse/Saoedi-Arabische coproductie van regisseur Haifaa Al Mansour. Het drama gaat over de 10-jarige Wadjda die graag een groene fiets wil. Haar omgeving vindt een fiets echter niets voor meisjes, maar Wadjda houdt vol. De eerste speelfilm ooit gemaakt in Saoedi-Arabië werd geregisseerd door de eerste vrouwelijke filmmaker van het land.

Het IFFR ging dit jaar op 23 januari van start en loopt morgen ten einde. De drie winnaars van de Tiger Awards, die daarmee ook een bedrag van vijftienduizend euro wonnen, werden gisteren bekendgemaakt. Het festival wordt morgen afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren. Het festival telde dit jaar 280.000 bezoekers.

Bron: NRC