Les chevaux de Dieu wint MovieZone Award

De MovieZone IFFR jury, de jongerenjury van EYE en International Film Festival Rotterdam, heeft Les chevaux de Dieu van Nabil Ayouch tot winnaar van de MovieZone IFFR Award 2013 uitgeroepen.

MovieZone, de jongerenjury van EYE en IFFR, heeft de reputatie om echte publiekslievelingen uit het filmaanbod te vissen. Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Slumdog Millionaire, Les amours imaginaires en Weekend. Tijdens IFFR beoordeelt de jury een selectie films uit het festivalprogramma. De jury bestaat uit vijf jongeren van 17 tot en met 19 jaar, die uit twintig festivalfilms drie nominaties en een uiteindelijke winnaar kiezen. De jury kijkt niet alleen films, maar krijgt ook een kijkje achter de schermen bij de organisatie van het festival, ontmoet filmmakers, woont masterclasses bij en reikt de MovieZone Award uit.

De jury op IFFR bestond dit jaar uit Freek Vrijhof, Sa-Ra Zwarteveen, Wesley Kalksma, Anne Rietmeijer en Melvin Kalksma. Van 24 tot en met 31 januari waren zij op IFFR te vinden. Op 31 januari werd door de jury de MovieZone IFFR Award 2013 uitgereikt. De Award bestaat uit een geldbedrag van € 1.500,- ter promotie van de film onder jongeren.

Winnaar
De keuze van de MovieZone IFFR jury viel uiteindelijk unaniem Les chevaux de Dieu (Marrokko/Frankrijk/België, 2012) van regisseur Nabil Ayouch. Uit het juryrapport: ‘De film brengt een situatie uit de actualiteit op een bijzonder authentieke manier in beeld, namelijk vanuit het perspectief van Marokkaanse jongeren uit een sloppenwijk. We hadden alle vijf het gevoel dat dit verhaal verteld moest worden en vonden bijna alle aspecten van deze film goed!’

Geïnspireerd op de roman Les étoiles de Sidi Moumen van Mahi Binebine, vertelt Les chevaux de Dieu het verhaal van twee broers die in een arme wijk in Casablanca opgroeien. Ze raken al op jonge leeftijd vertrouwd met drugs en criminaliteit. Door een mengeling van armoede, onvrede en woede raken ze gecharmeerd van het islamitisch fundamentalisme en besluiten ze martelaars voor al-Qaeda te worden. Les Chevaux de Dieu wordt in Nederland uitgebracht door Cinéart. De film verschijnt op 2 mei 2013 in de bioscopen.

Bron: IFFR