Nieuwe televisie-vakprijs: De TV-Beelden

Nederland heeft een nieuwe vakprijs voor Nederlandse televisiemakers en -bedenkers: De TV-Beelden. Di maakt initiatiefnemer Gijs van Dam woensdag bekend, samen met founding partner Ziggo. Met deze prijzen wordt het vacuüm opgevuld dat was ontstaan nadat het Instituut voor Beeld & Geluid besloot de jaarlijkse Beeld & Geluid Awards niet langer te zullen uitreiken.

Van Dam: “Na Amerika en Engeland staat Nederland op de derde plaats van landen waar de meeste nieuwe tv-formats worden bedacht en gemaakt. Met wereldwijde hits als Big Brother, Hello Goodbye, Deal or no Deal en The voice of Holland spelen Nederlandse televisiemakers een voorhoederol. Het is onbestaanbaar dat zo’n belangrijk televisieland geen vakprijzen heeft. Met De TV-Beelden komt daar verandering in. In Ziggo hebben wij een gelijkgestemde en zeer betrokken partner gevonden. Samen beogen we een prijs met internationaal aanzien in de markt te zetten.”

Yoram Levi, Director Content van Ziggo: “Nederland speelt een prominente rol als het gaat om succesvolle televisieformats. Vanuit onze rol als media- en entertainmentbedrijf wil Ziggo graag investeren in de kwaliteit van Nederlandse content. Wij willen daar met deze prijs een positieve bijdrage aan leveren.”

Ter introductie van De TV-Beelden wordt dit jaar rond de eerste week van maart de prijs voor het Beste Nieuwe Format van 2012 uitgereikt. Hiermee krijgen ook de bedenkers van succesformules voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kans op vakmatige erkenning. “Tot nu toe kon een megahit als The voice of Holland alleen als programma een prijs winnen, niet als concept. Terwijl het de wereld over gaat door het vernieuwende idee,” aldus Van Dam.

Om het belang van deze prijs te onderstrepen, wordt de winnaar ervan deels bepaald door een vakjury en deels door een online panel van vakbroeders. Van Dam: “Op deze manier wordt navelstaarderij voorkomen. Als je deze prijs wint, wil dat zeggen dat de hele branche vindt dat jij hem verdient. Een grotere erkenning is ondenkbaar.” Vanaf 2014 worden De TV-Beelden jaarlijks rond de eerste week van maart uitgereikt tijdens een groots gala. Op een nader bekend te maken locatie in Amsterdam hoopt de organisatie dan een groot aantal gasten te verwelkomen.

Bron: De TVbeelden/Broadcast Magazine