Eerste editie Human Rights Weekend

Human Rights Watch, De Balie en ASN bank slaan de handen ineen om een weekend lang mensenrechten centraal te stellen. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari vindt in De Balie het eerste Human Rights Weekend plaats, met films en debatten met regisseurs, HRW researchers, beleidsmakers en journalisten.

De regisseurs van de openingsfilm High Tech, Low Life, prijswinnaar Tall as the Baobab Tree en IDFA-publiekslieveling In the Shadow of the Sun zullen bij de vertoningen aanwezig zijn voor q&a’s.

The Gatekeepers
Ook de voor een Oscar-genomineerde documentaire The Gatekeepers (Dror Moreh, Israël 2012), over de Israelische geheime dienst, zal in dit weekend te zien zijn. In dit fascinerende portret van Israëls grootste veiligheids- en inlichtingendienst ‘Shin Beth’ geven zes van haar voormalige hoofden een verontrustende kijk op de rol van deze organisatie in het Israël-Palestina conflict en de internationale ‘War on Terror’ door de jaren heen.

Harry Freeland, Jeremy Teicher en Stephen Maing.
Het weekend wordt geopend met de vertoning van High Tech, Low Life, een documentaire over burgerjournalistiek in China. Regisseur Stephen Maing zal na afloop van de vertoning in gesprek gaan met o.a. oud-China correspondent Garrie van Pinxteren.

Jeremy Teicher’s debuutfilm Tall as the Baobab Tree, over kinderbruiden in Tanzania, beleefde afgelopen week op het International Film Festival Rotterdam zijn wereldpremière. Teicher gaat in De Balie in gesprek met Hollis Kurman.

In the Shadow of the Sun, over albino’s in Tanzania, eindigde vlak achter Searching for Sugar Man in de Audience Award competitie van IDFA. Regisseur Harry Freeland zal aanwezig zijn bij de vertoning en wordt geïnterviewd door Dirk van der Straaten, hoofd Cinema van De Balie.

Het complete programma van het Human Rights Weekend 2013:

vrijdag 1 februari

18:45- 20:00 Opening: The Day After – Twee jaar na de Arabische Lente
Debat met o.a. Fred Abrahams (Special advisor, Human Rights Watch), Koen Davidse (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Farah Karimi (directeur Oxfam Novib). Moderator: Hansje van der Zwaan-Plagman (ASN Bank).

20:30- 23:00 High Tech, Low Life (Stephen Maing, China 2012, internetvrijheid)
Over het leven en de strijd van twee bloggers in China. Na afloop van de film is er een panelgesprek onder leiding van Garrie van Pinxteren (voormalig China-correspondent) met o.a. Jane Cohen (Senior Researcher, Human Rights Watch), Jochem de Groot (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Stephen Maing (regisseur).

Zaterdag 2 februari

12:45- 15:00 In the Shadow of the Sun (Harry Freeland, Tanzania 2012)
Eén van de publieksfavorieten van IDFA. Josephat is een albino in Tanzania en daarom zijn leven niet zeker. Een film over moed. Na afloop van de film interviewt Dirk van der Straaten (hoofd Cinema De Balie) regisseur Harry Freeland.

15:30- 18:00 The Gatekeepers (Dror Moreh, Israël 2012)
Een kijkje achter de schermen van de Shin Bet. Zes voormalige hoofden van de Israëlische geheime dienst kijken terug op hun rol in Israël- Palestina conflict. Eye-opening film met een introductie door Fred Abrahams (Special advisor, Human Rights Watch).

18:45- 20:15 Debat Humanity in Action: Illegaliteit in Nederland
Zijn mensenrechten er eigenlijk wel voor iedereen? Over uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland. Een gesprek met o.a. Dorine Manson (directeur Vluchtelingenwerk), Pim Fischer (advocaat, Fischer Advocaten) en Karel Smouter (De Vluchtkerk)

20:45- 23:00 – Tall as the Baobab Tree (Jeremy Teicher, Senegal 2012, child brides)
Film over twee jonge zusjes in Senegal. Kan Coumba voorkomen dat haar elfjarige zusje Debo wordt uitgehuwelijkt? Anna Timmerman (directeur Human Rights Watch) geeft een introductie over de gevolgen van child marriage. Na afloop van de film interviewt Hollis Kurman (HRW Netherlands Committee) regisseur Jeremy Teicher.

Prijzen kaartverkoop:
Los ticket: € 10,00
Dagpas vrijdag: € 15,00
Dagpas zaterdag: € 20,00
Passe-partout: € 25,00

De voertaal en ondertiteling van alle programma’s is Engels.

Ga voor meer informatie over de films en het online bestellen van kaarten naar:
www.debalie.nl

Bron: MVSP