Cinedans viert tienjarig jubileum

Het Cinedans Dance On Screen Festival vindt van 1 t/m 9 maart 2013 plaats in EYE.  In tien jaar tijd is Cinedans uitgegroeid tot een van de grootste en veelzijdige internationale dansfilmfestivals. Voor het hoofdprogramma zijn dit jaar maar liefst vijfentwintig nieuwe films geselecteerd.

In die tien jaar heeft artistiek directeur en Cinedans-oprichter Janine van Dijk laten zien dat de (korte) dansfilm en de dansdocumentaire volwassen filmgenres zijn met een eigen, fascinerende beeldtaal.

In EYE is dan ook een veelzijdig programma te zien, met aandacht voor historische dansopnamen uit de eigen collectie, (dansgerelateerde) animatiefilms en videoclips en een special rond Hans van Manen; de bevlogen choreografe Nanine Linning is te zien in een recente documentaire. Speciale installaties zijn (gratis) te bezichtigen op diverse locaties in het gebouw van het filmmuseum, zoals DANCE / DEVOTION / DEVIATION van de Nederlandse choreografen Noortje Bijvoets en Feri de Geus. Bijzonder is de One Minute Dance Film Contest, waarin recente eenminuutdansfilmpjes  strijden om de hoofdprijs.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan stelde het festival ook een ‘Best of’-programma samen, met een overzicht van de meest spraakmakende dansfilms. Denk bijvoorbeeld aan het werk van Clara van Gool en Thierry de Mey, maar ook aan de opnamen die videomaster  Henk van Dijk maakte van meesterchoreograaf Hans van Manens Live (1979) of Situation ( 1970).

Aandacht voor de nieuwe korte dansfilm is er in Point Taken 3, een samenwerking van de NTR, Cinedans, Mediafonds en Fonds Podiumkunsten, met nieuwe choreografieën van o.a. Jakop Ahlbom, Emio Greco & Pieter C. Scholten, geregisseerd door Boudewijn Koole en Arno Dierikx. Alle vijf films beleven hun première in EYE, waar ook lezingen, panels en pitches worden gehouden.

Zie www.cinedans.nl

Bron: EYE