Nederland sterk vertegenwoordigd op de Berlinale Co-Production Market

Nederland is sterk vertegenwoordigd tijdens de komende Berlinale Co-Production Market. De officiële selectie van de markt telt 20 nieuwe internationale speelfilmprojecten (gekozen uit 318 inzendingen), waarvan er twee uit Nederland komen.

Dit jaar worden er op de markt voor het eerst vijf projecten gepresenteerd, die zijn ontwikkeld tijdens de Berlinale Residency. De Nederlandse Sacha Polak is een van de regisseurs die hiervoor geselecteerd zijn. Vorig jaar werden twee van haar films vertoond tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn: de korte film Broer (opgenomen in het Generation Kplus-programma) en haar speelfilmdebuut Hemel, waarvoor zij door de FIPRESCI jury werd bekroond met de prijs voor Beste Film in de Forum-sectie. Tijdens de Co-Production Market zal zij haar nieuwe project Zurich presenteren,  geproduceerd door Viking Film.

Een ander Nederlands project dat is geselecteerd voor de Berlinale Co-Production Market is Onder het Hart van regisseur Nicole van Kilsdonk en producent Waterland Film. Van Kilsdonk heeft eerder films geregisseerd als Patatje Oorlog, die vorig jaar draaide in de Generation Kplus competitie van Berlijn, Richting West en Hoe Overleef ik Mezelf.

Tot slot is uit Nederland het toonaangevende productiebedrijf Lemming Film aanwezig. Zij zijn samen met zes andere gerenommeerde producenten van over de hele wereld geselecteerd om mee te doen aan het Company Matching-programma. Tijdens de Berlinale Co-Production Market zullen zij zichzelf presenteren en worden ze in staat gesteld om kennis uit te wisselen.

De 10e editie van de Berlinale Co-Production Market vindt plaats 10 t/m 12 februari. www.efm-berlinale.de/en

Bron: EYE