Film Nanouk Leopold geselecteerd voor Berlinale

De Nederlandse-Duitse coproductie BOVEN IS HET STIL van Nanouk Leopold is geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn en opent de reeks Panorama Special op vrijdag 8 februari a.s.

In het Panorama programma worden arthouse films vertoond die voor een breder publiek interessant zijn. BOVEN IS HET STIL zal vanaf 25 april in de Nederlandse filmtheaters te zien zijn.

Nanouk Leopold bewerkte voor haar nieuwe film zelf het scenario van de gelijknamige, en veelvuldig bekroonde roman van Gerbrand Bakker. BOVEN IS HET STIL gaat over boerenzoon Helmer, die zijn bejaarde vader verzorgt maar een nieuw leven wil beginnen. De hoofdrol wordt gespeeld door de in december overleden Jeroen Willems. De overige rollen zijn voor Henri Garcin, Wim Opbrouck en Martijn Lakemeier.

Regie
Regisseur Nanouk Leopold die met haar eerdere films succes had op de festivals van Berlijn, Cannes en Toronto, won met BROWNIAN MOVEMENT op het Nederlands Film Festival 2011 na zes nominaties twee Gouden Kalveren: voor Beste Regie en Beste Scenario.

Bij BOVEN IS HET STIL, haar 5de speelfilm, werkte Leopold opnieuw samen met director of photography Frank van den Eeden, production designer Elsje de Bruijn en editor Katharina Wartena. De filmscore is gecomponeerd door Paul M. Van Brugge. De opnames vonden vorig jaar plaats in Duitsland en Zeeland.

Cast
Jeroen Willems overleed onverwacht in december 2012. De zeer geliefde acteur viel op met zijn vertolking van Jacques Brel in de solovoorstelling BREL. Hij werkte mee aan talloze films en series en vertolkte Pieter Jelles Troelstra in NYNKE en Wim Sonneveld in de serie BIJ ONS IN DE JORDAAN. Hij had één van de hoofdrollen in STELLENBOSCH en is momenteel te zien in de serie DE ONTMASKERING VAN DE VASTGOEDFRAUDE.

Het filmpubliek leerde de in Parijs woonachtige Nederlander Henri Garcin (82) kennen als de vader van Abel, in de gelijknamige debuutfilm van Alex van Warmerdam. Wim Opbrouck (42) is een geliefde acteur-zanger in Vlaanderen en had een opvallende rol in KAN DOOR HUID HEEN. Martijn Lakemeier (18) won een Gouden Kalf voor zijn speelfilmdebuut OORLOGSWINTER en was ook te zien in LOVER OF LOSER en in de serie FEUTEN. Ook Lies Visschedijk (37), bekend bij het grote publiek als Roelien in GOOISCHE VROUWEN, en Gerbrand Bakker, de auteur van de roman, spelen een rol in de film.

Het boek
Gerbrand Bakkers roman BOVEN IS HET STIL is uitgegeven door Cossee en kreeg talloze binnen- en buitenlandse prijzen en nominaties, waaronder het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en diverse Franse prijzen. Het boek werd bekroond met de hoogst gedoteerde internationale literaire prijs voor een roman in de Engelse taal, de IMPAC Dublin Literary Award. In Duitsland en Frankrijk is de roman een bestseller. Vertalingen verschenen in meer dan twintig landen waaronder China, Zuid-Korea, Israël en Libanon.

De film
Boven is het stil werd geproduceerd door Two Donkeys BV, een samenwerkingsverband tussen Circe Films en N279 Entertainment, in coproductie met de VPRO in Nederland en COIN Film in Duitsland. Stienette Bosklopper en Els Vandevorst zijn de producenten.

De film wordt gedistribueerd door Cinéart en zal vanaf 25 april 2013 in de bioscoop verschijnen. De film kreeg steun van het Nederlands Filmfonds, VPRO, Eurimages, CoBO, Film- und Medienstiftung NRW, DFFF, ZDF/3sat en MEDIA Programme of the European Union. De wereldrechten liggen bij Films Distribution te Parijs.