Rotterdam telt af naar filmfestival IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) mag zich rekenen tot de grootste publieksfilmfestivals ter wereld en is een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Vanaf woensdag is Rotterdam 12 dagen lang filmhoofdstad met films en documentaires van over de hele wereld.

Ook de 42e editie staat bol van het aanbod. Het programma bestaat uit 255 speelfilms, waaronder 44 wereldpremières, en 334 korte en middellange films uit ruim 60 landen.

Een van de vele festivalprogramma’s, Inside Iran, zoomt in op de Iraanse film. ‘Iraanse regisseurs hebben het erg moeilijk’, vertelt festivaldirecteur Rutger Wolfson. ‘Iraanse films komen nauwelijks meer het land uit. Er is nu een levendige cultuur ontstaan in de undergroundscene met informele filmvertoningen. We laten in Rotterdam werk zien van de nieuwe generatie filmmakers die zich onderscheiden van de grote meesters.’

Een ander festivalonderdeel is Signals Changing Channels, bestaande uit de nieuwste televisieseries. Wolfson: ‘Arthousefilmmakers produceren in toenemende mate tv-series voor betaalzenders en internet. Wij vertonen hun films en organiseren marathonvertoningen van deze tv-series’.

Het IFFR gaat woensdag van start met de wereldpremière van de Nederlandse film De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel. In de film, een kanshebber op een Tiger Award, speelt de in december overleden acteur Jeroen Willems een belangrijke bijrol als maffiabaas. De openingsfilm wordt aan hem opgedragen met een boodschap op de aftiteling.

In totaal dingen 16 films mee naar de Tiger Awards. Hieronder bevindt zich nóg een Nederlandse productie: Silent Ones van Ricky Rijneke. Ze heeft haar eerste speelfilm grotendeels opgenomen in Hongarije. Het verhaal gaat over een jonge Hongaarse vrouw die na een auto-ongeluk ontwaakt en haar broertje mist.

Het IFFR telde vorig jaar 274.000 bezoeken, een daling van 14 procent ten opzichte van de 40e editie in 2011. Wolfson: ‘De trouwe bezoekers die vijf, zes, zeven films tijdens het festival bekijken, nemen een groot deel van de kaartverkoop voor hun rekening. We merkten dat die groep minder kaartjes kocht door de recessie. We hopen ze dit jaar terug te winnen met de introductie van een kortingspas.’

Voor het IFFR, met een totale begroting van 7,2 miljoen euro, wordt het steeds belangrijker publiek en donateurs aan zich te binden omdat de subsidies van de overheid teruglopen. Rotterdam kort het IFFR met 22 procent, het ministerie van OCW met 7 procent. Het IFFR merkt dit per 2014, vertelt Wolfson. ‘Ondertussen zijn we ongelooflijk druk bezig op tal van terreinen om nieuwe financieringsbronnen aan te boren.’

Bron: Trouw