Winnaars Golden Globes

De film ‘Argo’ is bij de uitreiking van de Golden Globes uitgeroepen tot beste film. De film werd geregisseerd door Ben Affleck, die een beeldje kreeg voor beste regie.

Daarmee versloeg ‘Argo’ de film ‘Lincoln’ van Steven Spielberg, die vooraf met zeven nominaties als grote kanshebber werd gezien. ‘Argo’ gaat over een geheime reddingsoperatie van zes Amerikanen, ten tijde van de Iraanse gijzelingsactie in 1979.

De tv-serie ‘Homeland’ viel drie keer in de prijzen. ‘Homeland’ won in de categorie beste dramaserie en de hoofdrolspelers Damian Lewis en Claire Danes wonnen in de categorieën beste acteur en actrice in een tv-serie.

Verder waren er drie Golden Globes voor ‘Les Misérables’. Hoofdrolspeler Hugh Jackman werd uitgeroepen tot beste acteur, Anne Hathaway won het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol en ‘Les Misérables’ won in de categorie beste film comedy/musical.

De film ‘Lincoln’ bleef niet helemaal onbekroond. Daniel Day-Lewis, die tekende voor de rol van de president Abraham Lincoln, werd uitgeroepen tot beste acteur in de categorie drama. Oud-president Clinton was naar Los Angeles gekomen om de film bij de prijsuitreiking te introduceren. Hij kreeg bij zijn opkomst een staande ovatie.

Er waren ook meerdere prijzen voor de tv-film ‘Game Change’ over de voormalige vicepresidentskandidaat Sarah Palin. Julianne Moore kreeg een beeldje voor de vertolking van Palin en ‘Game Change’ werd gekozen tot beste tv-film.

De Oostenrijkse acteur Christoph Waltz kreeg een Golden Globe voor zijn bijrol in de film ‘Django Unchained’.

De Britse zangeres Adele heeft een Golden Globe in de wacht gesleept voor het nummer ‘Skyfall’, de titelsong van de gelijknamige Bondfilm. Ze droeg de prijs op aan haar vriend en pasgeboren zoontje. Verder genoot ze zichtbaar van het avondje uit tussen de tv- en filmsterren. “We hebben het in onze broek gedaan van het lachen”, zei de zangeres.

Het was de 70ste keer dat de Amerikaanse tv- en filmprijzen werden uitgereikt. Ze worden gezien als graadmeter voor de Oscars, die volgende maand worden uitgereikt.

Bron: NOS