Seminar Oskar Fischinger: See the Sound, Hear the Image!

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Oskar Fischinger (1900-1967): Experiments in Cinematic Abstraction’ presenteert EYE op 8 februari het seminar Oskar Fischinger: See the Sound, Hear the Image.

Een internationaal gezelschap van gerenommeerde sprekers, waaronder curator Jean-Michel Bouhours en kleurexpert Anne van der Zwaag, buigt zich over het fenomeen Fischinger in aanwezigheid van studenten en professionals op het gebied van film en beeldende kunst. Het werk van de avant-garde filmmaker en kunstenaar wordt ter discussie gesteld, bejubeld en (her)bekeken. 

Kaarten
Kaarten zijn online en aan de kassa van EYE te koop en geven toegang tot het hele programma van het seminar, inclusief filmprogramma, entree tentoonstelling en een consumptie.

Vroegboekers (voor 25 januari) ontvangen bovendien 20 % korting op de catalogus*.

Datum:         vrijdag 8 februari
Aanvang:      12.30 – 17.15 uur
Locatie:         EYE, IJpromenade 1, Amsterdam
Kosten:          € 30,- (studenten € 25,-, hiervoor doorklikken bij vermelding € 30,- via bestelknop op de site)

Programma
12.30 uur: Inloop

12.45 uur: Welkom  door Jaap Guldemond, Director of Exhibitions EYE; aansluitend introductie door moderator Mieke Bernink, lector film en hoofd Master of Film bij de Nederlandse Film en Televisie Academie.

13.00 uur: Vertoning Studie nr. 5 van Oskar Fischinger

13.05 uur: ‘Oskar Fischinger and the International Avant-Garde’: Jean-Michel Bouhours (curator bij Centre Pompidou) over absolute film, voorlopers en tijdgenoten en de ‘origins of visual music’

13.50 uur: Presentatie catalogus

14.00 uur: Vertoning Kreise van Oskar Fischinger

14.05 uur: ‘Kleur in beeld’: een dubbelinterview met kleurexpert Anne van der Zwaag en Mark Paul Meyer, senior conservator EYE, door Mieke Bernink. Wat doet kleur met ons, wat doet kleur bij Fischinger?

15.00 uur: Pauze

15.30 uur: What’s so visual about his music? Musicoloog Jörg Jewanski over kleur, licht en muziek

16.15 uur: Invloed & inspiratie: filmers die door Fischinger zijn beïnvloed, filmprogramma met inleiding door curator, filmmaker, lichtkunstenaar en hoofd Interfaculteit ArtScience Joost Rekveld

17.15 uur : Afsluiting door Mieke Bernink

Sprekers

– Curator Jean-Michel Bouhours spreekt over avant-garde en absolute film. Bouhours werkt momenteel aan een grote Salvador Dali-tentoonstelling voor Centre Pompidou en het Museo Nacional Reina Sofia in Madrid.
– Hoogleraar musicologie Jörg Jewanski vertelt in dit seminar over kleur, licht, muziek en geluid in Fischingers werk. Jewanski is gespecialiseerd in de relatie tussen muziek en visual arts.
– Kleurexpert Anne van der Zwaag wordt samen met Mark Paul Meyer, senior conservator EYE en Fischinger-expert, geïnterviewd over kleur en het effect ervan op ons, het publiek en Fischingers werk.  Van der Zwaag zette sinds 2011 als gastcurator voor het Fotomuseum in Rotterdam het Black & White-programma op over design, beeldende kunst en film. Ze organiseerde een symposium over kleur in het Tropenmuseum.
– Joost Rekveld, Fischinger-kenner, filmmaker, lichtkunstenaar en docent (Koninklijke Academie Beeldende Kunsten, Den Haag) is curator van het filmprogramma in dit seminar dat werk van door Fischinger geïnspireerde filmmakers laat zien.
– Mieke Bernink (moderator) is lector van de masteropleiding van de NFTA, Amsterdam.

De voertaal van het seminar is Engels.

*Verkrijgbaar in de Museumshop op vertoon van een bestelbevestiging met datum voor 25 januari.

Bron: EYE