Filmbranche vraagt geen subsidie

Gijs van de Westelaken wil op de geplande Nationale Filmtop niet proberen meer subsidie los te peuteren. “We zijn niet op zoek naar subsidie. We vragen een tax shelter, dat is echt iets anders”, zegt de Nederlandse filmproducent.

Filmmakers als Van de Westelaken, regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Malta zijn uitgenodigd om tijdens een Nationale Filmtop met politici te brainstormen over filmfinanciering in Nederland.

De Nederlandse filmbranche verkeert in zwaar weer, een situatie die volgens velen is verergerd door de recente overheidsbezuinigingen op cultuur.

Tax Shelter
Het idee voor een tax shelter heeft een breed draagvlak in de filmwereld. Het belastingvoordeel moet het voor nationale en internationale filmmakers aantrekkelijk maken om in Nederland te filmen.

Het is voor velen in de branche onbegrijpelijk dat Nederland als bijna het enige land in Europa geen belastingconstructie heeft ter bevordering van het maken van films. Een dergelijke tax shelter staat dan ook hoog op de agenda van de Filmtop.

D66 heeft hiertoe vorig jaar een voorstel ingediend dat inmiddels ook door de VVD en de PvdA wordt gesteund.

Geld uitdelen
“Een subsidie is gewoon uitdelen van geld, dat er tijdens deze recessie natuurlijk steeds minder is”, stelt Van de Westelaken nuchter. “Een tax shelter is een veel slimmere manier van het rondpompen van geld.
De voorwaarden zijn heel helder geformuleerd.” De producent wijst naar de zuiderburen. “Bij de Belgische collega’s werkt het al jaren heel goed.”

Filmproducties die gebruik willen maken van de Belgische belastingvoordelen dienen zich aan strenge regels te houden. Zo moet al het geld van de productie in België worden besteed en is bij commercieel succes het Belgische filmfonds de eerste partij die wordt terugbetaald.

Bedrijfstakken
Filmproducties zijn niet alleen interessant voor de filmbranche, maar ook voor alle aanverwante bedrijfstakken als catering en hotels. “Ik ken de precieze cijfers niet, maar met dergelijke producties worden duizenden banen gecreëerd, die veel meer opbrengen voor de overheid dan dat de tax shelter kost”, zegt Van de Westelaken.

Dat kan Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66 en woordvoerder van cultuur, en tevens initiatiefnemer van de Filmtop, beamen. “Het is gewoon een kwestie van gezond ondernemerschap. Die investering hebben we in een hoop gevallen waarschijnlijk al volgend jaar terugverdiend en anders het jaar erop.”

Nederlandse economie
Daarnaast heeft het ontbreken van een tax shelter in Nederland niet alleen gevolgen voor producties van eigen bodem, die nu vaak naar het buitenland gaan en de Nederlandse economie dus niets opleveren.

Ook buitenlandse investeerders krabben zich wel drie keer achter hun oor voordat ze in Nederland gaan filmen. Daar loopt de lokale economie, en dus de staat, een flinke hoeveelheid inkomsten mis. Daarover zijn Van de Westelaken en Bergkamp het alvast eens.

De Nationale Filmtop moet voor eind maart plaatsvinden. De Tweede Kamer heeft op 31 januari ter oriëntatie een gesprek over het onderwerp, waarbij alleen politici aanwezig zijn.

Bron: nu.nl