Kamer praat op filmtop met Paul Verhoeven

Paul Verhoeven is een van de prominente filmmakers die op 31 januari met de Tweede Kamer gaan brainstormen over de filmfinanciering in Nederland.

De Kamer had half december aangedrongen op een nationale Filmtop, omdat de Nederlandse filmindustrie in zwaar weer verkeert. Hoewel de bezoekersaantallen van Nederlandse films al jaren toenemen, heeft het kabinet de laatste jaren zeer drastisch gesneden in het budget voor films.

Behalve Verhoeven zijn ook producenten San Fu Maltha (Zwartboek) en Gijs van de Westelaken (Gooische Vrouwen) uitgenodigd om met de kamer te praten over een oplossing voor de situatie. Ook zijn er talloze vertegenwoordigers aanwezig van fondsen, distributeurs en bioscopen.

De Nederlandse filmsector roept al jaren om een tax shelter, een belastingmaatregel die het voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk maakt in Nederland geld in films te investeren.

Dit systeem heeft zich de afgelopen jaren onder meer in België bewezen. Maar een voorstel van D66 om hier onderzoek naar te doen werd door regeringsparijen VVD en PvdA getorpedeerd.

Door: BuzzE