Gouden films voor DE GROETEN VAN MIKE! en HET BOMBARDEMENT

DE GROETEN VAN MIKE! van regisseur Maria Peters en HET BOMBARDEMENT van regisseur Ate de Jong hebben de status van Gouden Film bereikt. In 2012 zijn er in totaal 15 Gouden Films (100.000 bezoekers), 3 Platina Films (400.000 bezoekers) en 1 Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire) uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Bekijk hier het overzicht.

DE GROETEN VAN MIKE!
Sinds de release op woensdag 12 december hebben al meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien. Hoofdrollen zijn voor Maas Bronkhuyzen, Bracha van Doesburgh, Leona Philippo en Faas Wijn.

DE GROETEN VAN MIKE! vertelt het verhaal van Mike. Hij heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en mag nu eindelijk naar huis, maar zijn moeder komt hem maar niet ophalen. Een lieve verpleegkundige schakelt uit bezorgdheid Jeugdzorg in en het lijkt erop dat Mike naar een pleeggezin moet. Belachelijk, vindt Mike. Hij weet ook wel dat zijn moeder soms wat teveel drinkt, maar hij kan toch ook voor zichzelf zorgen? Samen met zijn kamergenootje Vincent, bedenkt hij allerlei manieren om de plannen van Jeugdzorg te dwarsbomen. Lukt het hem om kerst thuis bij zijn moeder te vieren?

Regisseur Maria Peters was eerder verantwoordelijk voor de familiefilms PIETJE BELL (1&2), KRUIMELTJE en DE TASJESDIEF, films die gezamenlijk een kleine drie miljoen bezoekers trokken. DE GROETEN VAN MIKE! werd geproduceerd door Shooting Star Filmcompany in coproductie met Launch Work en met steun van het Nederlands Filmfonds. A-film Distribution verzorgt de distributie in Nederland. DE GROETEN VAN MIKE! draait momenteel in 116 zalen in Nederland.

www.degroetenvanmike.nl

HET BOMBARDEMENT
Sinds de release op donderdag 20 december hebben al meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien. Hoofdrollen zijn voor Jan Smit en Roos van Erkel.

HET BOMBARDEMENT is een romantisch oorlogsdrama over de jonge Vincent en de uit Duitsland afkomstige Eva. Hij is in Rotterdam om geld te verdienen voor de oversteek naar Amerika, zij is er voor een verstandshuwelijk met de Nederlandse zakenman Dirk. Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt tussen Vincent en Eva een even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.

Vincent wordt gespeeld door Jan Smit, Eva wordt gespeeld door Roos van Erkel (DEN UYL, SHOUF SHOUF!). Andere rollen zijn voor o.a. Pieter van der Sman (RADELOOS, SINT), Mike Weerts (DE BENDE VAN OSS) en Monic Hendrickx (LOTUS, SONNY BOY).

Ate de Jong regisseerde diverse films en series in Nederland en Hollywood, waaronder de hitserie MIAMI VICE. HET BOMBARDEMENT is een productie van FuWorks en Talent United in coproductie met In-Soo Productions, de TROS en met steun van het Nederlands Filmfonds. uMedia en Mollywood zijn de Belgische coproducenten. De film is op 20 december uitgebracht door Dutch FilmWorks en draait momenteel in 113 zalen in Nederland.

www.defilmhetbombardement.nl

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Bron: Nederlands Film Festival