Nieuwe competitie en prijzen op IFFR

International Film Festival Rotterdam introduceert nieuwe competities, waaronder The Big Screen Award, ter bevordering van het uitbrengen van films in de Nederlandse filmtheaters. In die competitie worden tien nieuwe films geselecteerd waaraan geen Nederlandse distributeur verbonden is. The Big Screen Award wordt door een publieksjury gekozen.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) kiest hun winnaar óók uit deze tien films, voor de KNF Award. Aan beide prijzen is, in samenwerking met distributeur Amstelfilm, een gegarandeerd aanbod verbonden voor distributie in de Benelux. De Hivos Tiger Awards Competitie van IFFR blijft onveranderd.

Gegarandeerde distributie
Tien nieuwe ontdekkingen uit de hoofdsecties Spectrum en Bright Future zullen strijden om de twee juryprijzen van The Big Screen Award. In aanmerking komen films die niet aangekocht zijn voor distributie in de Benelux. Zowel The Big Screen Award als de KNF Award bestaan uit een gegarandeerd aanbod voor Benelux-distributie in samenwerking met distributeur Amstelfilm. De KNF Award omvat bovendien een Nederlands ondertitelde digitale kopie gesponsord door het digitale filmlab NCP Holland.

Een jury van ervaren en gepassioneerde leden van het publiek kiest The Big Screen Award; de KNF Award wordt toegekend door drie leden van de KNF, die festivalfilms bekronen sinds 1983 toen Jim Jarmusch de eerste KNF Award ontving voor zijn film Stranger Than Paradise. De films in de nieuwe competitie van The Big Screen Award worden bekend op vrijdag 10 januari; de winnaars worden onthuld tijdens de IFFR Awards Night op vrijdag 1 februari.

FIPRESCI Award voor Beste Film in Bright Future
Een andere verandering is dat de FIPRESCI-jury van vijf internationale filmjournalisten zich tijdens IFFR niet meer gaat richten op de Hivos Tiger Awards Competitie maar op films uit de hoofdsectie Bright Future. Alleen wereldpremières komen in aanmerking voor de gerespecteerde FIPRESCI Award. De FIPRESCI-jury maakt ook tijdens de IFFR Awards Night op vrijdag 1 februari de winnaar bekend.

Nieuwe prijs voor Beste CineMart-project
Naast de Eurimages Co-Production Development Award (€30.000 voor een Europese coproductie) en de ARTE France Cinema Award (€7.000), looft CineMart vanaf het festival van 2013 een derde prijs uit: de WorldView New Genres Fund Development Award (€5.000). WorldView is een project van CBA (Commonwealth Broadcasting Association) dat in Groot-Brittannië begrip en bewustwording over ontwikkelingslanden bevordert via televisie en digitale media. WorldView steunt filmmakers die de rijkdom en diversiteit van de wereld aan Brits en internationaal publiek willen overbrengen. De winnaars worden bekendgemaakt op het eindfeest van CineMart op woensdag 30 januari.

IFFR-directeur Rutger Wolfson over de nieuwe competitie en prijzen: ‘Eén van de hoofdkenmerken van IFFR is hoe door de jaren heen het festival, het Hubert Bals Fonds en CineMart filmmakers trachten te steunen in alle stadia van hun carrières en in alle stadia van filmproductie. Door het veranderen en toevoegen van deze prijzen kunnen we meerdere aspecten van onze inspanningen combineren: het bevorderen van distributie van onze films na het festival en het verhogen van de zichtbaarheid van onze films in Bright Future en Spectrum. Verder sluiten de twee prijzen nu beter aan bij de vereisten van hedendaagse distributie. Ook verwelkom ik van harte de nieuwe rol van onze jury’s van filmcritici.’

Bron: IFFR