Koninklijke onderscheiding voor NFF-programmeur De Wit

Dinsdagmiddag heeft de burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan NFF Festivalprogrammeur Herman de Wit (65), ter gelegenheid van zijn pensionering. Hij is voor zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse film en de Nederlandse filmcultuur benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1981 is Herman de Wit werkzaam bij de Stichting Nederlands Film Festival. Hij begon als vrijwilliger bij het festival, later was hij programma-assistent. In 1993 werd hij benoemd tot festivalprogrammeur. Naast zijn inzet voor het NFF heeft De Wit grote verdiensten gehad voor de ontwikkeling van de Nederlandse film. Hij begeleidde en adviseerde filmmakers, gaf gastcolleges en trad ook in het buitenland op als ambassadeur van de Nederlandse film.

In het verleden was hij onder meer actief voor de Stichting Film en Wetenschap, de Stichting Smalfilmmuseum, het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam, het Instituut voor Film en Televisiewetenschap van de Universiteit Utrecht, het International Documentary Film Festival Amsterdam en het Utrechts Archief. Hij werkte mee aan talrijke publicaties en hij was één van de initiatiefnemers van de canon voor de Nederlandse Film.

Bron: NFF