Regisseurs bezetten pand Mediafonds

Bekende regisseurs als Eddy Terstall en Paula van der Oest hebben maandagochtend samen met ongeveer 250 anderen het pand van het Mediafonds in Amsterdam bezet.

“Documentaires en tv-drama’s worden door het fonds beschermd en zijn de sterkste poot van de Nederlandse filmindustrie. Daar moet men niet aan gaan zagen”, zegt Edy Terstall tegen NU.nl.

Terstall wil dat de regering harde afspraken maakt over de financiering van film- en documentairemakers. “Als het Mediafonds dadelijk wegvalt, wie garandeert dan dat het niveau binnen onze sector op peil blijft?”

Met het protest, dat tot het begin van de middag duurde, wilden ze de Tweede Kamer oproepen de instantie niet op te heffen.

Het Mediafonds verstrekt geld aan documentaires en drama van de publieke omroep. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het voortbestaan ervan.

Met de actie, een initiatief van het Dutch Directors Guild (DDG), wilden de betogers het fonds zichtbaar maken. Op de gevel hingen ze een spandoek met de tekst: Handen af van het Mediafonds! Bij het DDG zijn zo’n 300 regisseurs aangesloten.

Acteurs
Onder de actievoerders waren naast regisseurs eveneens acteurs, producenten, radiomakers, editors en muzikanten. Ook Hedy d’Ancona kwam langs en hield een toespraak, net als DDG-voorzitter Ger Poppelaars.

”Het Mediafonds financiert honderden producties per jaar”, aldus Poppelaars. Hij noemde als voorbeeld series als Den Uyl, Adam en Eva en films over bijvoorbeeld André Hazes en Abraham Tuschinski.

”Opheffing van dit onafhankelijke fonds heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige documentaires, series en radioprogramma’s gaan verloren.” Hij deed dan ook een oproep aan Den Haag ”om wakker te worden en een einde te maken aan de kortzichtigheid om dit geweldige Mediafonds te sluiten”. Poppelaars zei te vrezen dat door de bezuinigingen straks een hele bedrijfssector op omvallen staat. ”Dat mag niet gebeuren.”

Bron: NU.nl