Zapp en Mediafonds presenteren onder noemer ‘Nu of Nooit’ zes korte kleurrijke jeugdfilms

Zapp en Mediafonds presenteren onder noemer ‘Nu of Nooit’ zes korte kleurrijke jeugdfilms. De films gaan op 30 december in EYE in première op het grote doek. Vanaf 31 december worden ze uitgezonden bij Zapp onder de titel Zappbios Kort.

Onder de noemer Nu of Nooit! presenteren de publieke kinderzender Zapp en het Mediafonds zes korte jeugdfilms voor kinderen van 8-12 jaar. Het zijn toegankelijke en bijzondere verhalen die geworteld zijn in de samenleving van nu. De première van alle films vindt plaats op zondag 30 december in EYE, Amsterdam. De presentatie is in handen van acteur, schrijver en comedian Jeffrey Spalburg.

Tijdens deze dag zijn de acteurs en crew van alle films aanwezig. De premières zijn ook toegankelijk voor het publiek: kinderen, ouders en grootouders hebben die dag de unieke mogelijkheid om de hoofdrolspelers te ontmoeten en hun vragen te stellen.

Onder de titel Zappbios Kort zijn vijf van de films van maandag 31 december tot en met vrijdag 4 januari iedere dag om 17.40 uur te zien bij Zapp op Nederland 3. De film Yim & Yoyo wordt op woensdag 2 januari om 12.15 uur uitgezonden bij Zappelin op Nederland 3.

Zapp is de toonaangevende Nederlandse jeugdzender voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Met herkenbare televisieprogramma’s, online activiteiten en presentatoren waar kinderen zich in herkennen. Zapp maakt zich sterk voor kwaliteitsdrama van eigen bodem en wil jong talent een kans bieden om zich te presenteren aan een (jong) publiek.

Het Mediafonds stimuleert cultureel media-aanbod. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in nieuw schrijftalent en kort jeugddrama dat een jong en divers publiek aanspreekt. Hieruit kwamen meer dan 35 succesvolle korte jeugdfilms voort, die veel prijzen in de wacht hebben gesleept.

De films:

‘Mimoun’
Scenario: Cecilie Levy; regie: Tallulah Schwab
Producent: Stetz Film; omroep: VPRO
Uitzending: maandag 31 december om 17.40 uur
De twaalfjarige Mimoun groeit op in een buitenwijk van de grote stad. Zijn alleenstaande moeder werkt hard om haar drie zoons te verzorgen, maar het valt niet altijd mee om kinderen op te voeden in deze wijk. Zo is Mimouns oudere broer Ab al in aanraking gekomen met een criminele bende. Wanneer Mimoun aan geld wil komen voor een bijzonder valentijnscadeau voor Soraya, het meisje waar hij verliefd op is, dreigt hij meegesleept te worden in het criminele kielzog van zijn oudere broer.

‘Sweet Love’
Scenario: Martijn Hillenius; regie: Albert Jan van Rees
Producent: Family Affair Films; omroep: VPRO
Uitzending: dinsdag 1 januari om 17.40 uur
Korte musicalfilm, waarin alle rollen worden gespeeld door kinderen. Van Ouwe Olle en de bulldozerbestuurders tot en met rapper ‘Snoep’. Een mini-filmmusical over onoverwinnelijke liefde en hoe het snoep werd teruggegeven aan het volk.

‘Yim en Yoyo’
Scenario: Marianne Riphagen; regie: Anna van Keimpema
Producent: Volt Films; omroep: KRO
Uitzending: woensdag 2 januari om 12.15 uur
Omdat Yim geen vriendjes heeft en heel vaak alleen thuis is, heeft hij een denkbeeldig vriendje: Yoyo, een getekende pandabeer met wie hij al jaren spannende avonturen beleeft. Als er een nieuw meisje in de klas van Yim komt heeft hij de kans om een echt vriendje te maken, maar dan zal hij Yoyo moeten laten gaan.

‘De maan van Anouar’
Scenario: Amarins Romkema; regie: Michiel van Jaarsveld
Producent: IJswater Films; omroep: NTR
Uitzending: woensdag 2 januari om 17.40 uur
Bij de tienjarige Iraanse Anouar thuis, in Amsterdam-West, zijn de gordijnen dag en nacht dicht en ligt moeder altijd in bed. Om het licht weer in huis te halen en zijn zusje te troosten, besluit Anouar de maan voor haar te halen.

‘Sila de Slagersdochter’
Scenario: Joyce van Diepen, Tim Klaasse; regie: Tim Klaasse
Producent: Corrino Entertainment; omroep: KRO
Uitzending: donderdag 3 januari om 17.40 uur
Sila is elf jaar oud. Ze houdt erg van dieren en besluit daarom geen vlees meer te eten. Maar Sila’s vader is een slager. Als hij een schaap in huis haalt om het te slachten is het tijd voor actie: Sila besluit het schaap te bevrijden.

‘De Datsja’
Scenario en regie: Nina Spiering en Mirka Duijn
Producent: Revolver Media; omroep: EO
Uitzending: vrijdag 4 januari om 17.40 uur
Jordy, van 11, bedenkt een plan om zijn Russische moeder weer terug naar Nederland te krijgen. Als hij in zijn achtertuin een Russisch huis, een Datsja, voor haar bouwt, hoeft ze nooit meer heimwee te hebben.

Bron: Mediafonds