Kamer wil Nederlandse filmindustrie stimuleren

Nederland moet beter gaan zorgen voor de eigen filmindustrie. Ministers Jet Bussemaker (Cultuur) en Henk Kamp (Economische Zaken) moeten van VVD, PvdA en D66 gaan voorkomen dat steeds meer filmmakers naar het buitenland vluchten.

Dat maakten de partijen zaterdag bekend. Op het moment is het in het buitenland goedkoper om te filmen, waardoor veel Nederlandse filmmakers over de grens aan de slag gaan.

”Steeds meer landen om ons heen hebben gunstige fiscale regelingen. Een gelijke kans hebben we nu niet”, vindt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. ”Daardoor lopen we veel mis: niet alleen de film wordt in het buitenland gemaakt, ook wordt daar veel geld uitgegeven aan bijvoorbeeld catering en vervoer.”

VVD, PvdA en D66 willen voorkomen dat de poten in de toekomst verder onder de filmindustrie vandaan worden gezaagd.

Bussemaker en Kamp moeten daarom van deze partijen snel een nationale filmtop organiseren, waar filmmakers, acteurs, bioscoopexploitanten en het Filmfonds gaan nadenken over een oplossing.

Daarna moeten de bewindslieden met een concreet plan komen om de situatie te verbeteren.

De SP steunt het plan, liet Kamerlid Jasper van Dijk zaterdag weten. Volgens hem is er sprake van een ”win-winsituatie”. ”Het levert prachtige films op en het zorgt voor werkgelegenheid.”

Door: ANP