Winnaars NTR Mediaprijs bekend

Studenten van de Willem de Kooning Academie hebben de NTR Mediaprijs 2012 gewonnen met hun film Sur Aire Real. Hun namen zijn Lawrence Lee Kalkman, Guido Jeurissen en Anna den Hartog. Ook vorig jaar ging de NTR-prijs naar deze Rotterdamse hogeschool voor media- en kunstenmakers.

De winnende film Sur Aire Real is een aaneenschakeling van surrealistische beelden. Schilderachtig, soms bizar, haast niet te begrijpen. Uiteindelijk blijken het herinneringen van een stervende man te zijn. “Prachtige cinematografische beelden”, zegt juryvoorzitter Maya Schepers. “Als je bijna denkt dat je er niks van snapt komt alles bij elkaar en wil je de film graag nog een keer zien.”

De tweede prijs ging naar Jack Westerlaken, ook al student aan de Willem de Kooning Academie. Zijn film Van 9 naar 10 is een hermontage van found footage dat zijn vader heeft gedraaid tijdens de verhuizing van Jack’s grootouders. Het gezin verhuisde in de jaren 60 naar een nieuwbouwwijk. Door zijn montagetechniek en de subtiele, nieuwe soundscape is het een mooi tijdsdocument door de ogen van nu geworden.

De derde prijs was voor Jules van Hulst, ex-student aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Zwolle. Met Razor mengt hij typografie, voice over en subtiel gemanipuleerde beelden tot een originele film. Het is een filosofische visie op het proces van ouder worden. Grappig en erg persoonlijk.

De NTR Mediaprijs werd dit jaar in samenwerking met HollandDoc 24 uitgereikt. ‘Van je familie moet je het hebben’ is deze week het thema van het digitale kanaal. Daarom zijn de studenten aan kunst- en mediaopleidingen aan het werk gezet met het thema ‘Geschiedenis en familiegeschiedenis’. De winnende films worden de rest van de week op HollandDoc 24 vertoond.

Juryvoorzitter Maya Schepers, eindredacteur Bijzondere Projecten bij de NTR, is tevreden met het niveau van de inzendingen. “We hebben 14 films genomineerd, een record, de kwaliteit was hoog. Het juryberaad was dit keer een fikse klus. Ik had de beste 8 wel met een prijs naar huis willen sturen, maar deze drie steken er net boven uit”. Overige juryleden waren animator en regisseur Floris Kaayk en Andere Tijden-researcher Lizzy van Winsen.

De winnaars wonnen alle drie een bijzondere bokaal en digitale filmcamera’s.

Bron: NTR