Doorstart Filmlaboratorium Cineco als Haghefilm Digitaal

Filmlaboratorium Cineco en conserveringsdochter Haghefilm, die 23 oktober jl failliet werden verklaard, maken een doorstart. De bedrijven zullen verder gaan onder de nieuwe naam Haghefilm Digitaal BV.

De doorstart stelt de kennis over filmontwikkeling en -conservering in Nederland veilig en voorkomt dat filmproducten naar het buitenland zouden moeten uitwijken voor de technische afwerking van hun films.

De doorstart van Cineco BV en Haghefilm BV wordt mogelijk gemaakt door Erik Vrolijk en Wibo de Groot, die beiden meer dan twintig jaar ervaring hebben binnen de nationale- en internationale  filmlaboratoriumwereld, zowel met analoge als digitale film. De ondernemers hebben het voortouw genomen in de reddingsoperatie van het enige Nederlandse filmlaboratorium om kennis van filmconservering voor ons land te behouden en het culturele erfgoed zo veilig te stellen.
De algemeen directeur is Erik Vrolijk.

“Curator Mr. T. Steffens en zijn collega  Mr. Derk M. van Geel van Fort Advocaten N.V. te  Amsterdam hebben de overname op voortreffelijke wijze en met deskundig inzicht begeleid”, aldus Vrolijk en De Groot.

De curator spant zich in ook de bewaringsactiviteiten te continueren.

Naar verwachting zal voor een deel van het personeel van Cineco/Haghefilm de arbeidsplaats behouden blijven. Door de overname zal een compleet facilitair bedrijf op het gebied van film en video (post)productie in Nederland ontstaan.

Het negen decennia oude Haghefilm was internationaal leidend op het gebied van filmconservering en restauratie. In dit facilitaire filmbedrijf werd analoog vakmanschap gecombineerd met digitale kennis. Erik Vrolijk is trots, maar vooral ook blij dat met het nieuwe bedrijf Haghefilm Digitaal kennis en kunde behouden blijven. “Het failliet van Cineco ging ons aan het hart. Wij hebben liefde voor het oude filmvak en vinden dat het culturele erfgoed behouden moet blijven.”

Compagnon Wibo de Groot vult aan: “Met de overgang naar Haghefilm Digitaal BV menen wij een gunstige en stabiele toevoeging aan de Nederlands filmsector te bieden.”

Bron: MVSP